Еко

Турция върна 20 камиона с пластмасови отпадъци към България и Европа

  01.06.2021 13:56  
Турция върна 20 камиона с пластмасови отпадъци към България и Европа

Общо 20 камиона с пластмасови отпадъци, задържани на границата с Турция, се връщат поетапно под строг контрол от органите на Министерството на околната среда и водите към мястото на изпращане в Полша, Румъния, Унгария, Нидерландия, Германия и България, съобщиха от ведомството.

На 21 май Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Стара Загора е получила сигнал от Митническо бюро – Лесово за върнати камиони на ГКПП „Лесово“ от страна на турските власти. Те са пътували към предприятие за преработка в Турция. Превозните средства са били проверени и допуснати от РИОСВ-Стара Загора да влязат отново на територията България през ГКПП „Лесово“, след като инспекцията е установила, че придружаващата документация е изрядна. Предоставени са били попълнени документи по приложение VII от Регламент (ЕО) №1013/2006 относно превозите на отпадъци с указан обратен маршрут, час и пункт, през който ще напуснат територията на България. Преди да излязат от страната екоинспекторите проверяват документите за превоз на отпадъци и целостта на поставените пломби на товарните превозни средства.

В съответната страна по произход на отпадъците се връщат 13 камиона. От тях 12 превозни средства вече са напуснали страната (10 са преминали през ГКПП „Дунав мост 1“ и 2 са излезли през ГКПП „Калотина“). Един камион се инспектира и на ГКПП „Дунав мост Видин – Калафат“.

Останалите 7 камиона са върнати до първоначалната точка в България – 3 се връщат в Шумен, 3 в село Кривина и един в Кремиковци.


Анкета

Ваксинирахте ли се вече срещу COVID-19?


Резултати
Видео
Най-икономичният и екологичен самолет в света
 31.05.2021 13:40      
Видео
Вулканът Етна отново изригна
 26.05.2021 10:53