Икономика

НАП е открила 32 млн. лв. кеш във фирмата за дезинфекция от Златната локва

  06.06.2021 15:08  
НАП е открила 32 млн. лв. кеш във фирмата за дезинфекция от Златната локва

Националната агенция по приходите (НАП) е установила касова наличност от 32 млн. лв. във фирмата, която извършва дезинфекция на превозните средства на границата с Турция, научи Свободна Европа. Данъчни направиха в събота координирана акция по граничните пунктове с Турция.

Дезинфекцията на границата се извършва от фирмата "Пи. Еф. Си." ЕООД по договор с Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Проверяващите са открили, че част от касовите апарати на фирмата са стари и не са свързани с НАП.

"Имаме ги парите. Нямаме доверие на банковата ни система", коментира изпълнителният директор на фирмата Борислав Карев пред бТВ по повод установените пари.

Дейността на въпросната фирма стана известна покрай журналистическото разследване "Златната локва", излъчено първо от бТВ през 2013 г., и продължено съвместно с фондация "Антикорупционен фонд" през 2019 г.

Договорът за дезинфекция с фирмата "Пи. Еф. Си." беше сключен в последния ден от мандата на първия кабинет на Бойко Борисов (2009-2013). С него БАБХ упълномощи частната фирма да събира такса за дезинфекция на граничните пунктове "Капитан Андреево" и "Лесово". Договор и конкурсна документация в сайта на агенцията и до този момент обаче не са публикувани.

Фирмата, която e избрана е учредена два дни след обявяването на конкурса от БАБХ и e вписана в Търговския регистър почти две седмици след обявяването на конкурса.

Половин милион лева месечно е била сумата, която държавата е събирала само от преминаващите на ГКПП "Капитан Андреево" превозни средства преди да се откаже от тази дейност.

Дезинфекция на влизащите в страната транспортни средства може да се извършва само от официален ветеринарен лекар. Законът за държавните такси пък ясно регламентира кой и защо има право да ги събира. Това са държавни и местни органи на власт, както и бюджетни организации за предоставени от тях услуги или дейности. И до този момент не е ясно защо държавата се е отказала от печеливша дейност, вменена и по закон.

Справка в отчетите на фирмата показват, че след първата година от създаването си, благодарение на договора, сключен с агенцията по храните, новосъздадената фирма "Пи. Еф. Си." е регистрирала печалба от 1.3 млн. лв.

За пет години работа по договора, осигурен от държавата, частното дружество e увеличило печалбата си близо 7 пъти до 8.7 млн. лв. за година. За пет години фирмата е спечелила от тази дейност 27 млн. лв.


Анкета

Ваксинирахте ли се вече срещу COVID-19?


Резултати
Видео
Заснеха падането на метеорит в кратера на вулкан
 03.06.2021 13:29      
Видео
Най-икономичният и екологичен самолет в света
 31.05.2021 13:40