Автомобили

Volkswagen ID.4 – практичен, вълнуващ и електрически

  08.06.2021 19:09  
Volkswagen ID.4 – практичен, вълнуващ и електрически

Eлектрическият кросоувър Volkswagen ID.4, който вече беше избран за Световен автомобил на годината, oт май месец е в България. Първият електрически SUV модел на марката попада в класа на компактните кросоувъри. ID.4 се предлага с два варианта на батерията и три мощности на електромотора. Акумулаторите с капацитет 52 киловатчаса се комбинират с мотори с мощност 148 и 170 конски сили, а тези с 77 киловата - с 204 коня.

Във всички случаи предаването е задно, като по-късно тази година ще бъде представена и спортната версия в гамата, която ще е със система за двойно предаване.

До 522 км пробег

Пробегът с по-мощните батерии е до 522 км, а с по-малките - до 378 км, разбира се, в зависимост от стила на шофиране. Не е без значение фактът, че при среден разход на ток от около 16 киловата на 100 км изминаването им струва между 2.11 и 3.66 лева в зависимост от това дали се използва нощна или дневна тарифа. Пригодността за ежедневието се гарантира от разнообразните опции за зареждане.

При използване на бързозарядна станция (прав ток, DC) например възможността за зареждане със 125 кВт на ID.4 позволява aкумулаторната батерия с капацитет 77 кВтч да бъде презаредена и готова за изминаване на следващите 320 километра за около 30 минути.

Дългият 4.58 метра I.D.4 използва модулната платформа за модели с електрическо задвижване MEB (Modularer E-Antriebs-Baukasten). Благодарение на нея просторът в купето е сравним с този при конвенционалните SUV модели в по-горния автомобилен клас. Щедрото остъкляване допълнително засилва усещането за простор.

В зависимост от положението на облегалката на задната седалка багажното отделение може да предложи от 543 до 1575 литра.

Комфорт от най-висок клас

Модерната концепция за управление на функциите и контролните прибори вече не разчита на физически бутони и е фокусирана върху два екрана с висока разделителна способност на арматурното табло. По-малкият от тях замества класическия блок на контролните прибори зад волана, докато този с по-голям диагонал (до 12 инча) заема централна позиция на таблото, предлага сензорна повърхност и се ползва от инфотейнмънт системата. Освен това водачът може да използва системата за гласово управление с естествена реч. При седалките се предлагат комфортни с функция масаж. Отзад мястото е щедро като при доста по-големи автомобили.

Интересно решение е автомобилът да се предлага в цели осем нива на изпълнение, които комбинират различни екстри.

Пъргав и стабилен

На пътя Volkswagen ID.4 впечатлява с отличната шумоизолация, пъргавина и стабилност, придавана от монтираните в пода батерии. Версията с мощност 204 конски сили се ускорява до 100 км/ч за 8.4 секунди, но това, което впечатлява, е бързината при потегляне. Силно препоръчително е адаптивното окачване, предлагано като опция или серийно в зависимост от изпълнението. Макар и кросоувър ID.4 филтрира отлично дори сериозни неравности по пътното платно. Задното предаване пък гарантира отлично сцепление практически във всяка ситуация. Воланът е с прогресивно сервоуправление, предлагащо адекватни настройки в зависимост от скоростта и избрания стил на шофиране.

Това е Volkswagen ID.4 Pro Performance

Дължина: 4584 мм Ширина: 1852 мм Височина: 1640 мм
Междуосие: 2771 мм
Двигател - синхронен електромотор
Максимална мощност - 204 к.с. Максимален въртящ момент - 310 Нм Трансмисия с фиксирано предавателно число, задно предаване
Максимална скорост - 160 км/ч Ускорение 0-100 км/ч - 8.5 секунди
Батерия: 77 кВтч
Среден разход на електроенергия (WLTP) - 17.2 кВтч на 100 км
Емисии СО2 - 0 г/км Автономен пробег със заредена батерия (WLTP)- 510 км
Цена на базов модел - 70 390 лв. с ДДС Тестван модел - 85 830 лв. с ДДС/Дневник

Volkswagen ID.4 – практичен, вълнуващ и електрически

Volkswagen ID.4 – практичен, вълнуващ и електрически


Анкета

Какво очаквате от новото редовно правителство?


Резултати
Видео
Горгона е най-новото парче на Папи Ханс
 17.11.2021 21:00      
Видео
Интелигентните прозорци от следващо поколение
 16.11.2021 20:33