Свят

Секретен доклад, създаден в началото на пандемията, не изключва COVID да е лабораторен

  08.06.2021 22:02  
Секретен доклад, създаден в началото на пандемията, не изключва COVID да е лабораторен

Класифициран доклад, изготвен миналата година, предупреждаващ, че пандемията от COVID-19 може да е изтекла от лаборатория в Ухан, се появи отново като фокусна точка на законодателите, които се стремят да съживят търсенето на отговори относно произхода на вируса.

Докладът, публикуван от изследователи в подкрепената от правителството Национална лаборатория Лорънс Ливърмор през май 2020 г., установява, че е възможно коронавирусът да е избягал от лаборатория във Ухан, според четирима запознати с документа. В момента на публикуването му, разследването за произхода на пандемията беше счетено за политически табу.

Не е ясно доколко констатациите са повлияли за подобряването на правителственото разбиране за произхода на вируса, нито дали документът е натежал по време на кипящия дебат дали видът на изследванията, извършвани върху коронавирусите в лабораторията, може да е допринесъл за създаването на COVID- 19.

Докладът също така установява, че вирусът може да се е развил естествено в дивата природа - отразявайки това, около което разузнавателната общност се е олединила, но множество източници, запознати с документа, омаловажават неговото значение.

Въпросният доклад обаче придоби нова политическа значимост в Капитолия, тъй като възможността пандемията да е възникнала в резултат на изследванията, направени в Института по вирусология в Ухан, е придобила основна легитимност през последните месеци.

Според два източника от Конгреса документът е достъпен за ключови законодатели в Капитолия от миналата година. Но някои републиканци изразяват разочарование, че не са имали достъп до документа по-рано. Членовете на GOP от комисията по енергетика и търговия настояха през последните седмици от министерството на енергетиката за повече информация относно доклада, който е класифициран като "строго секретен".

"Мисля, че много от нас смятат, че различни надзорни комисии вероятно е трябвало да бъдат информирани за доклада малко по-рано", заяви представителят Морган Грифит, републиканец от Вирджиния, който е член на Комитета по енергетика и търговия. Републиканцитепровеждат свое собствено разследване за произхода на COVID-19 и също така са поискали допълнителни документи от Националния здравен институт, Министерството на вътрешната сигурност и Държавния департамент.

"Ливърмор е едно от местата, от които искаме да получим отговори, защото смятаме, че те имат по-голямо парче от пъзела, отколкото първоначално сме си представяли през март", казва Грифит.

Sinclair Broadcast Group пръв докладва за съществуването на документа.

Една година след първото му издаване, докладът сега има значение не толкова за това, което разкрива, а защото предлага някаква ранна подкрепа за теорията, че вирусът е изтекъл от лаборатория в Ухан по време, когато, поне публично, разузнавателната общност потвърждава, че вярва, че вирусът не е "създаден от човека" и вероятно е произлязъл естествено. Междувременно двама бивши служители, близки до разследванията на администрацията на Тръмп относно произхода на пандемията, казват, че докладът от Ливърмор е бил открит от политиците месеци след неговото създаване, което повишаване съмнението на някои бивши служители за така наречената "дълбока държава" -  кариерните бюрократи, които погрешно погребват информация, която потвърждава политическите стремежи на администрацията на Тръмп.

И все пак други служители на Конгреса, запознати с доклада - дори онези, които подкрепят разследването на теорията за изтичане на лабораторя - казват, че републиканците в Комитета по енергетика класифицират констатациите му сега като чисто политическа хитрост, целяща да утвърди Тръмп, който отстоява тезата си, че COVID-19 е възникнал в лаборатория.

Служител на комисията по разузнаване заяви, че комисията вече е прегледала документа като част от своето разследване, а други двама служители в Конгреса казват, че депутатите от поне две други комисии преди са имали достъп до информацията в доклада и са били информирани за констатациите му миналата година . Не е ясно дали законодателите на комисията по енергетика и търговия са били сред тези, които са знаели за съществуването му.

Множество източници предупреждават CNN, че документът не предлага никакво "крайно доказателство", което да доказва едната теория пред другата. Докладът до голяма степен стига до същото заключение, което разузнавателната общност е разкрила публично през последните седмици, според много хора, запознати с нея - а именно, че "зоонозната" теория за произхода на вируса и теорията за изтичане на лаборатории са правдоподобни. Но той предлага някои косвени доказателства в подкрепа на теорията за изтичане на лаборатория, потвърждавайки това, което тогава се смяташе за крайно понятие.

Републиканците настояват администрацията да декласифицира повече информация, която американското правителство вече има, и която може да помогне на учените и експертите по обществено здраве да се доближат до отговора.

Департаментът по енергетика, който контролира Ливърмор и другите национални лаборатории, информира служителите на комисията по енергетика и търговия на House миналата седмица за доклада, според двама запознати с класифицираната сесия, а панелът настоява за по-пълен брифинг за всички членове . "Лабораториите", колекция от 17 елитни научно-изследователски съоръжения, ще играят ключова роля в 90-дневния преглед на разузнаването за произхода на COVID-19, който президентът Джо Байдън обяви публично миналия месец, казва представител на Белия дом пред CNN./dnes.bg/

 


Анкета

Ваксинирахте ли се вече срещу COVID-19?


Резултати
Видео
Мъж зашлеви Еманюел Макрон
 08.06.2021 22:21      
Видео Новини
Протестиращи опънаха палатков лагер пред Съдебната палата в София
 08.06.2021 08:10