Новини

Открита е спасителната жилетка на пилота от падналия МиГ-29

  09.06.2021 10:30  
Открита е спасителната жилетка на пилота от падналия МиГ-29

Открита е спасителната жилетка на пилота, както и други предмети от самолета.

Това обяви пред "Нова телевизия" служебният военен министър Георги Панайотов.

Той посочи, че със сигурност машината е паднала в морето. Учението е прекратено.

Издирването на машината и пилота продължават.

„Когато намерим черната кутия на самолета, ще имаме повече информация за падналия самолет в Черно море“, каза пред БНТ служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

„Пилотът е бил един. Не е опитвал да установи радиовръзка по времето на инцидента, обясни Панайотов. Министърът разказа, че като всички самолети и МиГ-29 има черна кутия и когато тя бъде открита, ще се търси причината за инцидента. Засега няма данни защо изтребителят е паднал. В търсенето са мобилизирани всички сили на военните, включително специалните части и Гранична полиция. Издирването е започнало веднага, след като самолетът е изчезнал от радара“.

Самолетът е участвал в съвместно учение със сръбските ВВС край Шабла, което е започнало на 7 юни и е трябвало да продължи до 11 юни.

Сръбските ВВС участват с три изтребителя МиГ-29, които са излитали и кацали от Граф Игнатиево.

Учението е включвало стрелба с артилерийско, бомбово и ракетно въоръжение, както и отстрели по светещи парашутни мишени.

„Този МиГ-29 е от машините, които последно са доставени в България, тоест 1988-89 г. Което означава, че жизненият цикъл на тази машина би трябвало да изтече в периода 2029-30 г. Машините се поддържат. Не бива в момента да се правят спекулации в резултат на какво е станал инцидентът. Нека да го установим и ще съобщим“, добави министърът.

Панайотов обяви, че за изтребителите МиГ-29 има Рамков договор за поддръжка, който в момента се изпълнява, като контрактът изтича през следващата година.


Анкета

Ваксинирахте ли се вече срещу COVID-19?


Резултати
Видео
Мъж зашлеви Еманюел Макрон
 08.06.2021 22:21      
Видео Новини
Протестиращи опънаха палатков лагер пред Съдебната палата в София
 08.06.2021 08:10