Новини

Кьовеши пристигна в България

  10.06.2021 20:09  
Кьовеши пристигна в България

На посещение в България е главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши. Страната ни е първата, която тя посещава, откакто ръководената от нея институция започна да работи на 1 юни.
Кьовеши се срещна с министъра на правосъдието Янаки Стоилов, като според предварителна информация основна тема на разговора им са били непопълнените места за български делегирани прокурори.

Преди дни двамата се срещнаха на заседанието на Съвета по правосъдие и вътрешни работи в Люксембург, където също е станало дума за вакантните позиции за европейски делегирани прокурори.

Засилено полицейско присъствие има тази вечер около транспортния вход на Съдебната палата в София. По неофициална информация то е заради провежданите срещи на Кьовеши в сградата.

Визитата на главния европрокурор започна на фона на продължаващи граждански протести с искане за оставка на главния прокурор Иван Гешев и на Висшия съдебен съвет. Протестиращите издигнаха плакати на български, на румънски и на английски език и призовават Кьовеши да не вярва на обвинител №1 Иван Гешев, когото наричат „мафиот“, скандирайки „Гешев е позор!“.
Засега няма официален коментар от прокуратурата по отношение на визитата на Лаура Кьовеши -  дали ще има среща с главния прокурор, с Прокурорската колегия на ВСС, каквато се очакваше да има според предварителната информация. Но фактът, че ул. „Позитано“, както и съседната улица, е затворена от полицейски кордон разгневи протестиращите пред столичната Съдебна палата. Стигна се до лек сблъсък между полицаите и протестиращите, които искаха да стигнат до входа, но не бяха допуснати.

Според предварителната информация в дневния ред на Лаура Кьовеши са срещи с президента Румен Радев, с главния прокурор Иван Гешев, с Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и с четиримата български магистрати, които Колегиумът на Европейската прокуратурата одобри за европейски делегирани прокурори.

В петък се очаква тя да даде пресконференция.

 С Кьовеши в София пристигна и eвpoпeйcкият пpoкуpop Teoдopa Гeopгиeвa.


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2022 година?


Резултати
Видео
Кой Android смартфон се зарежда най-бързо
 28.11.2021 20:31      
Видео
Румен Радев пее и свири на китара
 25.11.2021 16:09