Анализи

Говорим си с Господ: разследване показа как се урежда освобождаване от специализирания съд

  11.06.2021 11:03  
Говорим си с Господ: разследване показа как се урежда освобождаване от специализирания съд

Кой, как и срещу колко урежда развитие на дела и освобождаване от арест в специализирания съд. Част от тези въпроси намират отговори в разследване на "Антикорупционния фонд" - "Списък за бързо реагиране: Историята на Веселин Денков", чийто първи епизод беше пуснат днес - 11 юни и публикуван в Дневник.бг.

В него се показват записи на разговори, които Ивайла Бакалова - жената, която живее с Денков на семейни начала, е направила с адвокати и консултанти, докато мъжът й е бил в ареста след задържането му през септември 2020 година. В тях се коментират суми, които са необходими, за да бъде пуснат Денков. Посредниците отказват подробности как това ще стане, казват, че си говорят само с Господ, обясняват й, че тя няма нужда да знае, а за нея е важно, че ще има резултат. Обсъжданата сума е не по-малко от 100 000 евро, а срокът около месец. 

Денков прекара в ареста над девет месеца по обвинение за участие в престъпна група за рекет и изнудване, а миналия петък (4 юни) беше освободен под домашен арест. Това се случи часове, след като "Антикорупционния фонд" излъчи трейлър за разследването си. Автор е журналистът Николай Стайков, а записите по информация на фонда са направени през април 2021 г. (Какво каза Веселин Денков, след като беше освободен под домашен арест - тук)

"В изнесените във филма записи има материал за сериозно разследване на корупционни влияния и практики в съдебната система," коментира Андрей Янкулов, бивш прокурор и старши правен експерт към "Антикорупционния фонд", цитиран в прессъобщението на организацията и представен като консултант на разследването.

"Идеята на срещата ми с тези хора не беше договоряването на сума, за да бъде освободен човек, а да покажем как работи тази система и защо това не бива да се случва на никой друг. Надявам се да дадем кураж на рекетираните и изнудвани по този начин да видят, че това трябва да спре. Корупцията не е едностранен акт, необходими са две страни и ако едната страна отказва да го прави, няма как да се случи", коментира пред АКФ Ивайла Бакалова, която е популярна като "Мис България-Вселена 2001".

Какво показва разследването

Видеото, излъчено от АКФ показва тайно записани срещи на Бакалова с посредници, които да й помогнат за освобождаването на приятеля й Денков. Едната е с посредничеството на друг обвиняеми с текущо дело в специализирания съд, който неотдавна е бил освободен под домашен арест. Неговото име е запазено в анонимност.

Единият от хората в записа е адвокат Емил Писков, бивш служител на Главна дирекция за борба с организираната престъпност и на Държавната агенция за национална сигурност. Той живее в декларирано съжителство със съдия Маргарита Немска от Административен съд - София град, която е бивш заместник-градски прокурор на София.

"Говорим си с Господ": разследване показа как се урежда освобождаване от специализирания съд

© Скрийншот


Другият е Мартин Божанков, който свързва Бакалова с Писков. Той е известен по представянето на АКФ като "Нотариуса", а в интервю пред фонда се представя като консултант на много физически и юридически лица по всякакви въпроси от градинарство до това към кой адвокат да се обърнеш.

"Отиваме в църквата, палим свещичка, молим се"

Според това, което се чува от записа, Писков се среща с Бакалова и от разговора се разбира, че за да пуснат от ареста Денков ще трябва да плати 100 хиляди евро. Срещата е в дома на освободения вече под домашен арест друг обвиняем

- Значи, в замяна това, което ние ще свършиме, е да му измениме мярката, нали това се иска, това е задачата. Няма да е 20, няма да е 30, няма да е 40, повече ще са. Просто да знаеш че... За да не си губим времето. Сигурно ще е над 100. Разбираш ли ме?
- Няма смисъл тогава да говорим?
- 100 хиляди - какво - лева?
- Евро.

- Вие сте сигурни, че можете да го свършите?
- Да. Детайли и подробности няма да ти кажем. ....
- А вие си говорите лично с...?
- Ние не познаваме никой. Говориме си с Господ. Отиваме в църквата, палим свещичка, молим се.
- Така, кой с кого говори това теб не те интересува, това си е наша работа. Ти искаш резултат.

Писков обяснява, че няма нужда Бакалова да обжалва определението на първоинстанционния съд, защото в Апелативния специализиран съд "са извъртяни всички състави, никой не го е пуснал и няма да го пуснат."

Емил Писков, бивш служител на Главна дирекция за борба с организираната престъпност и на Държавната агенция за национална сигурност.

© Скрийншот

Емил Писков, бивш служител на Главна дирекция за борба с организираната престъпност и на Държавната агенция за национална сигурност.

Пред "Антикорупционния фонд" Писков казва, че това е неговата тактика да отклонява предложения "просто тактично, за да ги откажа, да не ги обидя казвам баслословни хонорари от реда на стотици хиляди, за да не ги обидя". Но това се разминава с друга част от разговора на Писков в Бакалова, в която той казва: "Вратата не е затворена. Може да си мислиш и по-нататък да ме потърсиш. Няма никакви проблеми."

"Този съд е държавата. Утре и на посланика ще му направят дело"

Срещата с Писков е по поръчка на представен като колега на Писков - Мартин, който също е записан. Той е запознат в детайли с казуса на Денков и знае какво се е случило на последното преди разговора заседание. Той казва пред Бакалова:

"Всичко знам по това производство, знам показанията на свидетели, всичко ми е ясно по него. Но има хора, които лежаха по две години и половина в ареста и твърдяха, че са невинни. Идеята е да видим дали може да помогнем. Ако се лутате само, че той е много невинен, а съдът е много натиснат, тогава ще се въртите в този омагьосан кръг и той ще си стои вътре....", казва Мартин.

Мартин Божанков, който се представя като консултант

© Скрийншот

Мартин Божанков, който се представя като консултант

Бакалова иска от него бърза среща и уточнява, че са се обърнали към посолствата. "Искам да знаете, че този съд изобщо не го интересува посолствата, но може да събере и посолствата при него и да им гледа мярка и на тях. Много е сложна ситуацията. Този съд е държавата. Никой не може да се меси във вътрешните работи на държавата и на съда. Съдът утре може да вземе и посланика и да му гледа мярка и на него", казва още Мартин.

Според Писков, "колегата Мартин е консултант, занимава се с консултация, намира клиенти. Той не е адвокат, не е нотариус, управлява дружества".

"Публикации го свързват със съмнителни имотни сделки, а една от тях веднага се набива на очи. Става дума за откраднато през 2004 година дело от Върховния касационен съд срещу Слави Крашевски, нотариус с отнемани права и десетки наказателни производства. Делото изчезва от адвокатската стая на съда по време на обедната почивка, заедно с оригинални документи по него. За кражбата е водено досъдебно производство срещу човек на име "Мартин Божанов" и негов роднина с име "Бойко Божанов", но за изхода на делото няма данни.

"Аз съм неосъждан и без висящи производства. Дотук", това е единственият коментар на Божанов по темата.

 

Веселин Денков прекара девет месеца в ареста

© Скрийншот

Веселин Денков прекара девет месеца в ареста

Ивайла Бакалова: Помагала съм на Борислава Йовчева

Разследването завърша с обещанието за продължение. В трейлъра Ивайла Бакалова казва, че не е помагала на Васил Божков в Дубай - бизнесменът с 18 обвинения, който се намира в Обединените арабски емирства, но е помагал на Борислава Йовчева - манекенката, чието име стана известно покрай скандала с къщата в Барселона и разследването на властите в Каталуня дали премиерът Бойко Борисов е свързан с международна схема за пране на пари.


Анкета

Ваксинирахте ли се вече срещу COVID-19?


Резултати
Видео
Мъж зашлеви Еманюел Макрон
 08.06.2021 22:21      
Видео Новини
Протестиращи опънаха палатков лагер пред Съдебната палата в София
 08.06.2021 08:10