Новини

Пловдивският ЧСИ Петко Илиев е съден за над 120 000 лв.

  11.06.2021 17:37  
Пловдивският ЧСИ Петко Илиев е съден за над 120 000 лв.

В Окръжен съд Пловдив е заведено дело срещу Частния съдебен изпълнител Петко Стефанов Илиев от Пловдив, регистрационен номер 821, за сумата от 121 256, 52 лв., съобщиха за Скандал запознати с делото. Исковата молба, която е подадена в съда е на цели 28 стр. и е изготвена от известната кантора Михаил Екимджиев. Случаят е възложен на кантората от компанията "ШАТО ВАЛЕ ДЕ РОЗ", която предявява иска срещу ЧСИ-то за  имуществени и неимуществени вреди и мораторни лихви за близо 122 хил. лв.
Ръководството на компанията още преди заяви, че ще съди ЧСИ Петко Стефанов Илиев и община Сопот за действията им, които те квалифицираха като "незаконни". Става въпрос за акт за данъчни задължения, които община Сопот съставят срещу фирмата през 2016 г. Впоследствие Върховният съд отмени данъчния акт като "нищожен".
Случаят нашумя и беше обект на журналистическо отразяване по всички медии. Оказа се, че от община Сопот са изискали "ШАТО ВАЛЕ ДЕ РОЗ" ЕООД да им плаща "данък сгради и такса смет" за земеделска земя, каквито не се дължат по Закон. От дружеството възразяват и искат проверка от МРРБ и Агенцията по кадастър. Официалната проверка доказва, че процесната земя винаги е била земеделска, със засадени от дружеството лозя. Вместо да прекрати административната процедура, община Сопот обявява лозята за "индустриална площадка" и възлага на ЧСИ П.Илиев да събере недължимите данъци за години назад.
От своя страна ЧСИ-то запорира десетки имоти на дружеството за стотици хиляди, макар че отменения от Съда акт е само за 16 хил. лв. Срещу подобна абсурдна практика на ЧСИ-та протестираха Президентът Румен Радев и Омбудсманът на България, като бяха заведени стотици дела. Случаят е още по абсурден, защото не само, че земята, която Община Сопот облага с данък е земеделска, т.е.необлагаема, а и защото Върховният съд е отменил този акт, като е разпоредил на ЧСИ Петко Илиев да не предприема никакви действия с активи на дружеството.
"Заведохме първото дело срещу ЧСИ Петко Стефанов Илиев и сме сезирали Камарата на ЧСИ за възбуждане на Дисциплинарно процедура срещу него. Ще сезираме и Главния прокурор", заяви изпълнителният директор на фирмата пред Скандал Петър Герджиков. "Адвокатите ни подготвят серия от искове срещу община Сопот и разглеждат възможността за персонално търсене на отговорност и съд за кмета Дойнов и зам.-кмета Новаков".
Според юристи делата срещу общината ще са за несравнимо по-големи суми, а ако се открие умисъл в действията на длъжностните лица, като нищо може да се почне разследване срещу ОПГ за злоупотреба със служебно положение, административен рекет над чуждестранен инвеститор и съставяне на документи с невярно съдържание. "С казуса вече са запознати посолствата, имащи отношение към случая, а скоро ще изпратим документите в ЕК и в централния офис на г-жа Кьовеши в Люксембург", каза Петър Герджиков.
От "Скандал" очакваме позиция от ЧСИ Петко Илиев по случая и даваме право на отговор.

 


Анкета

Ваксинирахте ли се вече срещу COVID-19?


Резултати
Видео
Мъж зашлеви Еманюел Макрон
 08.06.2021 22:21      
Видео Новини
Протестиращи опънаха палатков лагер пред Съдебната палата в София
 08.06.2021 08:10