Икономика

Хакери са откраднали 26 млн. пароли за Amazon, Facebook и Netflix

  11.06.2021 18:32  
Хакери са откраднали 26 млн. пароли за Amazon, Facebook и Netflix

Експерти по киберсигурност съобщиха за откраднати данни, съдържащи 26 милиона пароли за популярни уебсайтове, между които Amazon, Facebook и Netflix, съобщава британският „Метро“, предава Монитор.

Хакерите са използвали злонамерен софтуер, за да откраднат 1,2 терабайта данни, включително информация за плащания, от 3 милиарда компютри, базирани на Windows, между 2018 и 2020 г. В допълнение към паролите базата данни съдържа повече от 2 милиарда бисквитки и 6,6 милиона други файлове. Около половината от тях са текстови файлове, много от които съдържат идентификационни данни за вход, които потребителите са запазвали на работните си плотове. Данни за плащане и данни за автоматично попълване също са били откраднати от приложения като уеб браузъри.

Голямото хакване на данни е открито от фирмата за киберсигурност Nordlocker, която заяви, че така нареченият „безименен зловреден софтуер“ е бил използван за събиране на данни от потребителски устройства. Този тип персонализиран злонамерен софтуер, който се предава по имейл и незаконно изтеглен софтуер, може да бъде закупен онлайн само за $100, твърдят от компанията.

Говорител на Nordlocker каза, че хакерска група случайно е разкрила местоположението на базата данни. Кой е откраднал данните и дали някои от тях са били използвани злонамерено, остава неизвестно.

Можете да разберете дали вашият имейл адрес или телефонен номер са били компрометирани в резултат на хакване на данните в уебсайта Have I Been Pwned.

Атаките срещу злонамерен софтуер и други форми на киберпрестъпления се превърнаха в основни проблеми за сигурността през последните години. Само през последните два месеца хакери спряха основен тръбопровод за гориво в САЩ и мрежа от кланици.

 


Анкета

Ваксинирахте ли се вече срещу COVID-19?


Резултати
Видео
Мъж зашлеви Еманюел Макрон
 08.06.2021 22:21      
Видео Новини
Протестиращи опънаха палатков лагер пред Съдебната палата в София
 08.06.2021 08:10