Икономика

Пламен Димитров и Радосвет Радев: Антикризисните мерки трябва да продължат

  14.06.2021 09:56  
Пламен Димитров и Радосвет Радев: Антикризисните мерки трябва да продължат
  БНТ

Антикризисните мерки трябва да продължат. Тази позиция защитиха в "Денят започва"по БНТ Радосвет Радев и Пламен Димитров.

Според изследване на Българската стопанска камара здравната и икономическата криза започват да затихват. Твърдият показател е, че тази нощ имаме само 2 жертви на Ковид, което е исторически рекорд, т.е здравната криза можем да кажем с висока степен на сигурност, че си отива, коментира Радосвет Радев.

Икономическата криза също започва да отслабва и вече са видими симптоми на икономическо оживяване. Политическата криза обаче е във възходящо движение, допълни той.

"От тази гледна точка оценката на ситуацията в икономиката е проста: приключиха голяма част от мерките в края на март и в края на май и сега в края на юни приключва и една от най-старите и полезни мерки "Запази ме". Усилията, които правим съвместно със социалните партньори е да артикулираме ясно в комуникацията с администрацията, че мерките не трябва да бъдат спрени. Да могат да бъдат изменени, но в никакъв случай не трябва да бъдат спрени, защото все още стопански субекти в България страдат от здравната криза".

Според президента на КНСБ Пламен Димитров икономиката е била ударена асиметрично от началото на кризата.

"Имаше сектори, които бяха ударени много малко и те започнаха бързо да се възстановяват. През това тримесечие тези сектори върнаха нивата от преди 2020 година. Някои от тях даже са над нивата от 2019 година по продажби, реализации и доходи. Доходите, обаче намаляват в някои сектори като туризма, транспорта, ресторантьорството, някои сектори от преработващата промишленост. Там има нужда от подкрепа".

По думите му, около 300 000 работни места благодарение на мярката 60:40 са запазени. Ако я нямаше мярката, щеше да нарасне безработицата, коментира още Димитров.

"Затова ние за това дадохме зор на кабинета да запази мярката под някаква форма. Нужна е мярката до края на година. И ЕК, и Г-7 ясно казаха, че в целия свят и в Европа мерките за подкрепа на бизнеса трябва да продължат поне до 2022 година", допълни президентът на КНСБ.


Анкета

Ваксинирахте ли се вече срещу COVID-19?


Резултати
Видео
Ето как да обелите сварените яйца за секунди
 13.06.2021 19:31      
Видео
Навигационна система за обувки
 12.06.2021 20:03