Анализи

20 лева за чадър с шезлонг в Лозенец! (СНИМКИ)

  14.06.2021 14:14  
20 лева за чадър с шезлонг в Лозенец! (СНИМКИ)

Цените за наем на чадъри и шезлонги на плажа в някои курорти се оказаха парещи в сравнение с все още променливо и дори прохладно време и липсата на чуждестранни туристи по родното Черноморие. Така например, ако искате да отидете в т.нар. баровски курорт Лозенец до Царево, трябва да знаете, че цената на чадъра е цели 10 лева. Също толкова се плаща и за шезлонг. Ако искате да наемете и двете просто си плащате 20 лева.

Срещу тези "парещи" цени получавате чист и добре поддържан плаж, хубави и чисти шезлонги, а чадърите са подредени на над 2 метра разстояние, така че летовниците да се чувстват комфортно и да не се блъскат помежду си.

Иначе през новия летен сезон от общо 133 морски плажа на българското Черноморие безплатни ще са общо 13 ивици, с цени от 1 до 5 лв. с ДДС са 52 плажа, без намаление към настоящия момент са 42 плажа, уточниха от Министерство на туризма.

Кабинетът предложи на концесионерите да намалят цените на чадъри и шезлонги и за това лято. От своя страна Министерският съвет ще понижи концесионната такса за този летен сезон със съответния процент на редукция.

Морски плажове без чадъри и шезлонги са общи три - Рибарски, Батовски и Созопол – запад част 2. На 23 морски плажа се уточняват параметрите на потенциалните споразумения.

На 7 морски плажа, възложени на концесия, чадъри и шезлонги ще са безплатни за летен сезон 2021 г. от общо 87 действащи концесионни договора, а именно: Ривиера, Буните 2, Обзор Мотела, Бургас – север, Бургас - централен, Приморско – централен, Къмпинг "Нестинарка“. 


Концесионерите на 29 морски плажа до момента не са заявили желание да се възползват от предложението за намалени цени на чадър и шезлонг. На 37 морски плажа, възложени на концесия, единичната цена на чадър и шезлонг ще е в диапазона от 1 лев с ДДС до 6 лева с ДДС. 

​Към настоящия момент са подготвени 39 споразумения с концесионери, другите са в процес на подготовка.

На 6 морски плажа, отдадени под наем, чадъри и шезлонги ще са безплатни за летен сезон 2021 г., а именно: Шкорпиловци – юг, Ахелой, Атанасовска коса, ч. 1, Попски плаж - север 5, Царево Централен, Устие на река Велека.

Наемателите на 21 морски плажа от общо 43 морски плажа, отдадени под наем, са отправили уведомления до министъра на туризма за намерението си да намалят цените на чадър и шезлонг за летен сезон 2021 г. Уведомленията се разглеждат и процедират, като някои от тях подлежат на връщане за некоректно подадени данни. 

Наемателите на 13 морски плажа до момента не са заявили желание да се възползват от предложението за намалени цени на чадър и шезлонг. 

На 15 морски плажа, от заявилите наематели, единичната цена на чадър и шезлонг ще е в диапазона от 1 лев с ДДС до 5 лева с ДДС. 

На 2 морски плажа е установено, че не се предоставят изобщо чадъри и шезлонги и съответно предложението за намаление е неприложимо.

Проверка на Министерство на туризма в началото на юни е установила незначителни нарушения при инспекцията на приблизително една четвърт от охраняемите морски плажове - 37 охраняеми и 1 неохраняем морски плажа.

От ведомството констатират, че към настоящия момент по морските плажове тече усилена подготовка за летния сезон. 27 от проверените морски плажове са напълно изрядни и очакват своите посетители, 6 са все още в процес на подготовка, като причината е лошото време в началото на сезона и епидемичната обстановка в страната. През последните дни на голяма част плажове тече процес по поставяне на плажни принадлежности. 

На Арапя за сламен чадър и чезлонг туристите ще платят по 3,50 лева, като още преди старта на активния сезон плажът се радва на посетители.

В курорта Слънчев бряг цените на плажните принадлежности са с 50% по-ниски, в сравнение със записаните в концесионния договор. На север от мостика цената е 4,50 лв. От другата страна, на централния плаж в курорта, цената е с 50 стотинки по-висока.

На юг - в Равда и Несебър, цената остава същата - по 8 лева за чадър и за шезлонг. В Поморие сянката е 5 лв. За комплект плажни принадлежности на южния плаж в Поморие това лято трябва да отделим сумата от 15 лв.

На плаж "Бургас-север" за втора поредна година концесионерите са избрали да предлагат напълно безплатно ползване на чадъри и шезлонги.

На плажа в Крайморие това лято цената на сянката ще е намалена с 50%. За чадър и шезлонг ще се плаща по 5 лева, а шалтета и масички ще са бонус към комплекта.

13 български плажа със Син флаг. Ето кои са най-чистите морски ивици13 български плажа и едно яхтено пристанище отговарят на световния стандарт Син флаг у нас през 2021 г.

В Созопол цената остава така, както е заложена в договора. „Тази година на централния плаж плажните принадлежности ще са 7 лева на брой. Това е цената, която е спечелена по концесионен договор. За всички плажове самата икономическа обосновка е много различна”, заяви Кирил Спасов, представител на концесионера.

На договорна цена ще работи концесионерът на плаж  „Приморско-юг”. Там чадър и шезлонг ще се предоставят срещу 7 лв.

От 0 до 6 лева варира цената на сянката по Северното Черноморие. „Имаме най-различни варианти. Например в Албена чадърите и шезлонгите са по 1 лев, което е 90% намаление от стандартната цена. На Златни пясъци намалението е около 50%, т.е. шезлонг - 6 лева и чадър отново 6 лева”, каза  проф. Стоян Маринов, член на УС на Варненската туристическа камара.

А от бранша са категорични, че плажовете са напълно изрядни за сезона. Туристите също смятат така. С отпадането на част от противоепидемичните мерки плажовете по Северното Черноморие вече се радват на туристи.


СНИМКИ: АГНЕС МЕТОДИЕВА


Анкета

Какво очаквате от новото редовно правителство?


Резултати
Видео
Горгона е най-новото парче на Папи Ханс
 17.11.2021 21:00      
Видео
Интелигентните прозорци от следващо поколение
 16.11.2021 20:33