Новини

Гешев разпореди проверка за извращения в затворите

  14.06.2021 15:19  
Гешев разпореди проверка за извращения в затворите

Прокуратурата започва проверка на затворите и затворническите общежития по нареждане от Иван Гешев, съобщиха от държавното обвинение.

Ще се установява какъв е броят на регистрираните случаи на оплаквания за насилие и наранявания, по колко от тях е уведомена съответната прокуратура и как са приключени образуваните преписки.

Обект на проверката са и организацията на охраната в затворите и затворническите общежития, както и дали се спазва редът при постъпили оплаквания за упражнено насилие – осигурява ли се незабавен достъп до медицински специалист, извършва ли се щателен медицински преглед, предприемат ли са незабавни действия по уведомяване на съответната прокуратура и изпращане на относимите документи, осигурява ли се допълнително освидетелстване на пострадалия от независим експерт и др.

На административните ръководители на Софийската градска прокуратура и окръжните прокуратури в Кюстендил, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Сливен, Бургас, Варна, Плевен, Ловеч и Враца е възложено сформирането на екипи за извършването на проверки, които имат за цел да установят спазват ли се разпоредбите на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС). Те ще следят още дали се спазва съответната актуална заповед на министъра на правосъдието, регламентиращи притежаването и забраната за притежаване и ползване на вещи и предмети от лишените от свобода.

Докладите за резултатите от проверките следва да се изготвят в кратки срокове. В случаи на установяване на данни за престъпления или нарушения ще се предприемат необходимите действия за отстраняването им и наказания за виновните, съобщават още от прокуратурата.


Анкета

Ваксинирахте ли се вече срещу COVID-19?


Резултати
Видео
Кристияно Роналдо: Пийте вода!
 15.06.2021 21:55      
Видео
Ето как да обелите сварените яйца за секунди
 13.06.2021 19:31