Новини

БНБ се спаси по дело срещу Пеевски в САЩ

  14.06.2021 18:02  
БНБ се спаси по дело срещу Пеевски в САЩ
  БТА

Българската народна банка няма да бъде съдена по делото срещу Делян Пеевски във Федералния съд на САЩ за Южния район на Ню Йорк, въпреки че българският държавен банков регулатор е ответник в процеса, става ясно от отговор на Министерството на финансите до вестник "Сега".

Става дума за дело, което се води от 2018 г. по щатския закон RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Law), насочен срещу организираната престъпност, занимаваща се с рекет, корупция и пране на пари. Искът срещу Пеевски, Първа инвестиционна банка, Българската народна банка и още 21 юридически и физически лица е заведен от фирмите "Рудерсдал" ЕООД, "Ол Сийз Пропърти 2" ООД, "Асет Мениджмънт" ЕАД и адвокат Захари Томов. Делото е за измама с частна собственост, припомня "Сега".

Най-общо касае придобити през 2009 г. 1048 хектара земя край Балчик за 89 млн. евро. Според проекта, наречен "Силвър бийч", върху земята е трябвало да бъде изграден нов мултифункционален жилищен комплекс на стойност 542 976 244 долара. Ищците твърдят, че чрез поредица от действия, които включват дела, свързани с производството по несъстоятелност на българското дружество "Еър Пропърти Дивелопмънт" АД, цесии, извършени от длъжници на фалиралата вече КТБ, както и чрез действия на нейните квестори, им е нанесена щета. Затова те претентират обезщетение в размер на повече от 200 000 000 долара.

"Тъй като БНБ е държавен орган, нейното възражение е направено под формата на възражение за държавен имунитет по Закона за имунитета на чужди държави. Делото не е решено окончателно, но решенията на магистър-съдията и федералния съдия отсъждат, че съдът няма юрисдикция спрямо БНБ, защото действията ѝ нямат търговски характер с ефект в САЩ, който да оправдава изключения от правилото за държавния имунитет", обясняват от финансовото министерство.


Анкета

Ваксинирахте ли се вече срещу COVID-19?


Резултати
Видео
Ето как да обелите сварените яйца за секунди
 13.06.2021 19:31      
Видео
Навигационна система за обувки
 12.06.2021 20:03