Свят

Киев: Америка се завърна и вече е време Русия да се изтегли от Украйна

  17.06.2021 22:15  
Киев: Америка се завърна и вече е време Русия да се изтегли от Украйна

Първият дипломат на Украйна Дмитро Кулеба приветства президента на САЩ Джо Байдън за твърдите му послания към Владимир Путин на срещата им тази седмица и каза, че е време Русия да бъде накарана да се изтегли от Украйна, предаде агенция "Ройтерс".

В тази първа реакция от високопоставен представител на Киев за вчерашната среща в Женева между Байдън и Путин украинският висш дипломат заяви, че срещата на върха е показала, че "Америка се е върнала и сега е време Русия да бъде накарана да се изтегли от Украйна". Украинският дипломат подчерта, че преговорите в женевската вила не са притеснили Киев и припомни, че Русия няма право на вето за приемането на Украйна в НАТО.

Украинското правителство се опасяваше, че Байдън и Путин може да постигнат сделка за Украйна, като я оставят встрани от преговорите. По-рано тази седмица президентът Володимир Зеленски каза, че е получил уверения от Байдън, че Украйна няма да бъде използвана като разменна монета. Същевременно той изрази "лек скептицизъм" дали срещата на президентите на САЩ и Русия ще е от полза за Украйна. През 2014 г. Русия превзе и анексира украинската област Крим и оттогава подкрепя проруските сепаратисти в Източна Украйна. Това бе един от факторите, обтегнали отношенията между Русия и Запада през последните години.


Анкета

Ваксинирахте ли се вече срещу COVID-19?


Резултати
Видео
Откриха най-високия хотел в света
 21.06.2021 13:52      
Видео
Кристияно Роналдо: Пийте вода!
 15.06.2021 21:55