Новини

НАП е започнала данъчна проверка на Делян Добрев и цялата група на ГЕРБ

  20.06.2021 17:44  
НАП е започнала данъчна проверка на Делян Добрев и цялата група на ГЕРБ

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че НАП е започнала данъчни проверки на бившия енергиен министър Делян Добрев и на "цялата ни парламентарна група".

Борисов се включи в поход до водопада "Скакля", организиран от активисти на ГЕРБ в София-област, като отново се обяви за жертва на политически натиск преди изборите. 

Той определи като "истинска наглост" решението на ГД "Национална полиция" да поднови проверката по сигнал от 2009 г. за заплахи и оказване на натиск от страна на Борисов срещу свидетел, готов да даде показания по корупционно дело срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов. 

"Министърът обявява, че ме призовава. Представяте ли си? Аз ще отида да питам какво има от 2009 г. Тази покана е да сплашат всичките вас, а като гледам, не ви е страх", каза Борисов към съпартийците си в компанията на бившия вътрешен министър Младен Маринов и бившия министър на туризма Николина Ангелкова. 

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков обяви, че разполага с данни, че Борисов е оказвал недопустим натиск на свидетел с предупреждения, че "Ако сега не ме послушаш, знаеш, че машините в месокомбината работят на пълни обороти и жена ти няма да разбере, че яде от твоето месо". 

Полицията, която води разработката си отделно от прокуратурата, в петък призова на разпит бивши магистрати, които са работили или са наблюдавали разследването срещу Мирослав Найденов.

Рашков намекна, че се планира разширяване на разследването и по други незавършени проверки като записа "Ало, Ваньо" и заяви, че предстоят разпити както на Бойко Борисов, така и на бившия прокурор и бивш шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев. 

Борисов омаловажи проверката в МВР, като коментира, че Изборният кодекс дава имунитет на кандидат-депутатите.

В закона е записано, че от деня на регистрацията до обявяване на резултатите от изборите регистрираните кандидати не може да бъдат задържани или привличани като обвиняеми, освен за извършено престъпление от общ характер и с разрешение на Централната избирателна комисия въз основа на мотивирано искане от главния прокурор. 

Разрешение за задържане не се иска "при заварено тежко престъпление", като в този случай незабавно се уведомява Централната избирателна комисия. 

По-рано в неделя Бойко Рашков коментира, че действащите магистрати, които също са лица с имунитет, все пак имат задължения като всички други граждани, когато става дума за призоваване и изслушване от полицейски служители. 


Анкета

Какво очаквате от новото редовно правителство?


Резултати
Видео
Румен Радев пее и свири на китара
 25.11.2021 16:09      
Видео
Горгона е най-новото парче на Папи Ханс
 17.11.2021 21:00