Новини

МВнР: РСМ трябва да се откаже от териториални и исторически претенции към България

  22.06.2021 20:41  
МВнР: РСМ трябва да се откаже от териториални и исторически претенции към България

България потвърди позицията си относно европейската перспектива на Република Северна Македония по време на днешното редовно заседание на Съвета „Общи въпроси“ (СОВ) в Люксембург, като същевременно е отворена за конструктивен диалог с предстоящото Словенско председателство на Съвета на ЕС за намиране на взаимно приемливи решения, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Страната ни бе представена на заседанието на СОВ от заместник-министъра на външните работи Румен Александров. Беше обсъдено актуалното състояние на процеса на разширяване на ЕС.
Заместник-министър Александров потвърди, че подкрепената с Декларация на НС от 10 октомври 2019 г. Рамкова позиция на МС от 9 октомври 2019 г. относно европейската перспектива на Република Северна Македония остава валидна. „България продължава проучвателните консултации със Скопие в изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство. Подхождаме конструктивно и добронамерено, но очакваме Република Северна Македония да пристъпи към изпълнение на практика на поетите на високо ниво на 17 юни 2021 г. в София ангажименти, което ще позволи да се придвижим в положителна посока“, заяви Румен Александров.

„Това включва изричния отказ на Република Северна Македония от териториални, малцинствени и исторически претенции към България, промяната на надписи/монументи, насаждащи омраза към България в Република Северна Македония, задействането на процес на реабилитация на жертвите на югославския комунизъм, репресирани заради българското си самосъзнание.  Независимо от двустранния ни диалог с Република Северна Македония, България настоява прилагането на Договора за добросъседство от страна на Република Северна Македония да бъде включено сред условията в бъдещата Преговорна рамка за присъединяване на Скопие към ЕС“, подчерта заместник-министър Александров.

България даде висока оценка за постиженията на Албания в процеса на реформи и потвърди подкрепата си за приемане на преговорната рамка на страната.

Европейските министри подготвиха и редовното заседание на Европейския съвет на 24-25 юни 2021 г., на което ще бъдат обсъдени следните теми: COVID-19, икономическото възстановяване, миграцията и външните отношения. Съветът обсъди Комуникацията на Европейската комисия за поуките от санитарната криза и необходимостта от взаимодействие между държавите членки.

„България е сред първите държави, въвели дигиталния COVID -19 сертификат, което ще позволи постепенното връщане към свободното движение в ЕС след 1 юли 2021 г.“, изтъкна заместник-министър Александров в дебата по темата. Държавите членки приветстваха и навременното влизане в сила на Решението за собствените ресурси като важна стъпка към икономическото възстановяване на Съюза.

Съветът „Общи въпроси“ беше информиран от Европейската комисия за отношенията на ЕС с Конфедерация Швейцария, както и за актуалното състояние на процедурите по чл. 7 от Договора за ЕС за върховенството на правото в Полша и Унгария. След края на заседанието на Съвета „Общи въпроси“, ръководената от заместник-министър Румен Александров българска делегация, взе участие в междуправителствените конференции с Република Сърбия и Република Черна гора.


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2022 година?


Резултати
Видео
Кой Android смартфон се зарежда най-бързо
 28.11.2021 20:31      
Видео
Румен Радев пее и свири на китара
 25.11.2021 16:09