Икономика

Кирил Петков: Преговаряме с голяма европейска компания за електромобили за фабрика в България

  04.07.2021 19:24  
Кирил Петков: Преговаряме с голяма европейска компания за електромобили за фабрика в България

В преговори сме за голяма инвестиция с голяма европейска компания за електромобили за изграждане на фабрика в България. Преговаряме, във финална фаза сме. Много бих се радвал в следващите 14 дни да подпишем меморандум и в България да има фабрика за електромобили. Това каза в предаването "Неделята" по Нова телевизия служебният министър на икономиката Кирил Петков.

"Смятам, че в България ще да дойдат и големи технологични компании като "Гугъл" и "Амазон". Истината е, че България има страшен потенциал", заяви той.

"Това, което забелязах във всички звена на моето министерство  е липсата на прозрачност. Какво означава това? Когато вкарате 630 милиона лева от държавния бюджет и ги дадете в министерство на икономиката – съвсем нормално е да се каже как най-приоритетно да се използват тези пари. И ние трябва да ги използваме по най-добрия начин, за да постигнем най-добри резултати. Това означава да се направят обществени поръчки, да има истинска конкуренция и да се вземе най-голямата стойност срещу тези пари за държавата", посочи икономическият министър.

По думите му държавата като съществуване няма средства. Средствата са на хората и на бизнесите, подчерта той и допълни: "Идеята – "аз съм държавата и раздавам пари" – е изцяло погрешна. Така че, когато сме събрали от всички работещи българи, плащащи осигуровки и данъци – бих очаквал, че много прецизно трябва да се следи всеки лев за какво и как се  харчи".

Министърът даде пример с държавните средства, похарчени за язовирите. "Липсата на прозрачност е инструмент за кражба. Когато не искаш да се знае къде се харчат парите, когато не искаш да вкараш конкурентен принцип – ти искаш да дадеш на едни "наши" фирми, едни средства по непазарен начин. Това за мен е кражба. Може да го наречете корупция, може да го наречете по всякакъв друг начин, но ние сме откраднали от хората – като държава, половината от средствата, които те са внасяли в бюджета".
"В Министерството на икономиката, където и да погледна – има много кадърни хора. Аз съм очарован от работата си с тях. Те са професионалисти, те си гледат работата. Но тези инхаус структури – както "Автомагистрали", както Държавната консолидационна компания – са създадени така, че никой от ведомството, дори самият министър – няма достъп до тези поръчки. Защото ДКК има собствени управители, защитени от закона, минали през конкурси. Сега – дори да не съм доволен от работата им – не мога да ги заменя", заяви Петков.

По отношение на Българската банка за развитие министърът изрази надежда, че във вторник вече ще има вписан нов Надзорен съвет: Спряха ни по всякакъв всевъзможен начин, но ако за пет седмици можем да пробием една непрозрачна организация, каквато беше ББР – е просто въпрос на време да пробием и в другите подобни структури".

 


Анкета

Одобрявате ли кандидата за премиер на ИТН Пламен Николов?


Резултати
Видео
Windows 11 работи и на телефон
 04.07.2021 20:00      
Видео
Новата ракетна система Sea Breaker
 03.07.2021 21:01