Икономика

Компанията за електромобили, с която преговаря България, е Next.e.GO?

  06.07.2021 22:09  
Компанията за електромобили, с която преговаря България, е Next.e.GO?

Компанията, с която служебният министър на икономиката Кирил Петков заяви, че България води преговори за завод у нас, е производителят на електромобили Next.e.GO, пише „24 часа“, позовавайки се на свой източник, който определя като „един от основните двигатели на проекта и участник в преговорите“.

Според изданието компанията търси терени в шест държави, с идеята да построи свои заводи в тях. Преди шест месеца беше потвърдено, че ще бъде отворено предприятие в Гърция. В него ще се инвестират 100 млн. евро.

Планът е в България да се инвестират 140 млн. евро, като вече е харесано място за завода. Става дума за терен на братята Кирил и Георги Домусчиеви в завод „Балкан“. Според „24 часа“ двамата са имали активно участие в преговорите и имат „съществен“ принос за сключването на сделката.

Заводът ще бъде построен в Ловеч до 2023 г. и в него ще работят 1000 души. Самите преговори са във финалната си фаза и се уточняват детайли по сделката. Комуникацията по въпроса тече от месеци, а от седмица инвеститорите са в България.

Припомняме, че в неделя служебният министър на икономиката разкри, че се водят преговори с компания, но не разкри коя.

„Привлякохме за пръв път в българската история голяма европейска компания за производство на електроавтомобили”, сподели той пред Нова телевизия и уточни, че в следващите две седмици ще стане ясно дали договорът ще бъде подписан. 

Източникът, който остава анонимен, твърди, че в събота ще бъде подписан меморандум между Министерството на икономиката и инвеститорите, с който ще се поеме ангажимент до 20 юли Министерският съвет да одобри държавна подкрепа от 34 млн. евро за построяването на завода. Електромобилите, произвеждани от Next.e.Go, са с марката e.GO. Те са малки и успяват да изминат близо 200 км с едно зареждане на батерията, а началната им цена е 26 хил. евро.


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2022 година?


Резултати
Видео
Кой Android смартфон се зарежда най-бързо
 28.11.2021 20:31      
Видео
Румен Радев пее и свири на китара
 25.11.2021 16:09