Анализи

Христо Иванов: Дайте да извадим ДПС от решенията и да видим дали това няма да промени България

  17.07.2021 15:41  
Христо Иванов: Дайте да извадим ДПС от решенията и да видим дали това няма да промени България

"Искам да припомня срещу кого гласувахме. Гласувахме срещу някой, който се държи като чобанин. Някой, който се държи без уважение към журналистите и обществото". Гласувахме срещу това отпред да има едни хора, които никой не знае как са се появили. Институциите да се превръщат в параван. Срещу това гласувахме". Това припомни на обществото съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в предаването "Седмицата" по "Дарик".

"Това е начинът, по който волята на избирателите се измества с други. Много е важно да се върнем към добрите обноски. Има хора, които се кефят на шоуто, но има много голяма група, която бива отблъсната. Важно е да се върнем към процедурата и нейния смисъл. Парламент идва от разговор, от говорене. Важното за нас е за какво управление ще гласуваме. Ако сме притиснати в ъгъла, няма да се получи", добави още той.

"Готови сме без да предивяваме искане, да обсъдим всички решения. Нека да седнем и да получим ясни отговори. Какво точно ще правят съответните министри? Държим да има правителство, което ще попречи на ДПС да направят промъкване и презареждане на корупционния модел. Мнозинство, което да изолира ДПС. Това означава те да не са в положение на "златен пръст". Ясно структуриране на парламентарната конфигурация и то да бъде имунизирано от просмукване на Сарая.", каза още Иванов.

"Ние ще се опитаме ли да прекратим мандата на Гешев предсрочно. Ще ги сложим ли в главата на ъгъла?", попита риторично той.

"Ние искаме конструирано правителство, което може да направи съществени промени, както поискаха избирателите. Проблемът не е Николай Василев. Важно е каква е философията. Нужно е правителство, което не се поддава на влияние. Няма да позволява стилът на правене на политика да пречи, но трябва да успокоим тона. За да влезем в по-професионално поведение", коментира съпредседателят на “Демократична България”.

"Има конституционни и структурни ограничения, които ще ни попречат да отстраним Гешев. Кариерната зависимост е това, което ги държи. Прокуроската колегия е под каскета на Гешев. Да внесем общ конституционен проект. Това е много дълга процедура. Влиянието на ДПС не е измеримо само с една партия. Те имат капсулирани избиратели и тези политически курсове са начертани още през 80-те години в Държавна сигурност. Те имат цяла кохорта, която презареждат. Дайте да ги извадим от кадровите решения. Да ги направим ненужни и да видим дали това няма да промени България. Те са най-близкото , до това, което имаме за “дълбока държава”. Да затворим клапаните на “дълбоката държава” и да видим дали това няма да промени България", каза Христо Иванов.

"Искам да кажа “Браво!” на Бойко Рашков и Янаки Стоилов за сигналите срещу главния прокурор Иван Гешеви и това, което правят". Доверие, характер и последователност.

"Няма да подкрепим партия, защото някои ни е казал: “Или гласувай, или отиваме на избори”. Искаме да изпълним волята на нашите избиратели и исканията им за дълбока промяна. Нека ги уважим! Ние сме готови за мажоритарни избори. Ние всъщност ги провеждаме при преференциите. Но извеждането на това в крайност е много опасно.", завърши той.


Анкета

Трябва ли да има правителство с третия мандат?


Резултати
Видео
Олимпийското село в Токио отвътре
 13.07.2021 18:01      
Видео
Катя от Ритон се съблече и подлуди мрежата
 12.07.2021 14:20