Свят

За пръв път. Украйна хвана пират

  21.07.2021 13:01  
За пръв път. Украйна хвана пират

Службата за национална сигурност на Украйна заяви, че е арестувала гражданин на страната, похитил кораби в Индийския океан и поискал откуп за освобождаването им, предаде РИА Новости.

В официалното съобщение на силовата институция се посочва, че това е първият човек, обвинен в морско разбойничество. Жителят на черноморския град Николаев, чиято самоличност не е разкрита, преди няколко години е започнал работа в компания, охраняваща плавателни съдове от пирати.

Вместо да пази кораба, въпросният мъж със служебно оръжие е заплашил капитана, принудил го да промени курса и поискал 500 000 щатски долара откуп от фирмата-собственик на съда. Преговорите са продължили четири дни и завършили със споразумение. Пиратът е освободил кораба и хората, като в замяна е получил 6000 долара.

Пиратът се е върнал в плаваща база на компанията, в която работел, превзел арсенала и поискал от работодателите си 100 000 долара. Колеги на първия в историята на Украйна пират са го задържали. Мъжът е бил уволнен, но не и предаден на правосъдието. Тъй като и двете престъпления са станали в открито море, е възникнал  казусът на коя държава да бъде предаден пиратът.

Мъжът успял да се възползва от юридическата неяснота и се прибрал в родината си. Той на няколко пъти си сменял документите си за самоличност и своето местожителство. Наскоро първият пират в Украйна е бил хванат при специализирана операция в Николаев. Днес той бе предаден на съда, който го остави в следствения арест, допълни РИА Новости.


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2022 година?


Резултати
Видео
Ето я новата коледна песен на Ед Шийрън и Елтън Джон
 06.12.2021 13:54      
Видео
Кой Android смартфон се зарежда най-бързо
 28.11.2021 20:31