Новини

Асен Балтов официално вече не е директор на Пирогов

  21.07.2021 16:14  
Асен Балтов официално вече не е директор на Пирогов
  OFFNews

Уволненият след разкритията за източване на НЗОК директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов вече официално не е начело на лечебното заведение. Той е заменен на поста от проф. Иван Поромански – началник на Клиниката по гнойно- септична хирургия на болницата, който в сряда бе официално вписан в Търговския регистър.
Балтов ръководеше болницата от 2017 година, когато бе назначен от тогавашния служебен здравен министър Илко Семерджиев, но в последствие се открои като един от близките до бившия премиер Бойко Борисов болнични директори. След идването на служебния кабинет проверка на НЗОК в лечебното заведение установи нарушения за 1 млн. лева, включващи фиктивни хоспитализации и отчитане на неизвършена дейност. Това стана повод служебният здравен министър Стойчо Кацаров да уволни Балтов. Балтов и медици в "Пирогов" обаче оспорват констатациите и отричат фиктивни хоспитализации.
Медици от болницата протестират от миналата седмица с искане Балтов да бъде върнат, а името на болницата изчистено.
Конфликтът между тях и Кацаров се изостри допълнително след като здравният министър се обяви за една от жертвите на фиктивните хоспитализации. "Пирогов" обаче отрича и твърди, че Кацаров се е възползвал от системата, за да получи безплатни изследвания в болницата. Протестите в "Пирогов" продължават , като за утре е планирано те да се преместят пред президентството – с искане за оставката на Кацаров.
За днес бе насрочена среща между ръководството на Българския лекарски съюз, представители на "Пирогов" и Кацаров, която цели да успокои напрежението.

 


Анкета

Одобрявате ли кандидата за премиер на ИТН Пламен Николов?


Резултати
Видео
Били Айлиш издаде дългоочаквания си албум Happier Than Ever
 02.08.2021 14:00      
Видео
Зрелищен полет на автомобил през два пътя бе заснет на видео
 25.07.2021 18:45