Икономика

Работодателите до премиера Янев: Спираме заводи. Готвим национален протест

  04.08.2021 18:33  
Работодателите до премиера Янев: Спираме заводи. Готвим национален протест

Рекордните цени на тока на борсата в последните дни накараха няколко завода да затворят. Спряно е цинковото производство на КЦМ-Пловдив, ковашкия завод "Пресков", леярния цех Прогрес" в Стара Загора.
В писмо до премиера Стефан Янев и Асоциацията на организациите на българските работодатели съобщават, че от 0 часа на 4 август спират енергоинтензивни производства. Румен Радев, зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, заяви пред "24 часа", че с базова цена от 330 лв. за мегаватчас за 4 август, което е абсолютен рекорд от съществуването на борсата, индустрията губи по 150 лв. При мощност от 50 мегавата това прави 8000 лв. на час. Той пресметна, че от вчерашния ден загубите са към 200 000 лв.
В писмото до премиера председателите на работодателските организации у нас заявяват, че е премината границата на търпимост и настояват енергийното министерство, БЕХ и ЕСО спешно да вземат мерки.
Бизнесът настоява:
- осигуряване на пълноценна натовареност на държавното дружество ТЕЦ „Марицаизток 2“ ;
- временно ограничаване на износа на електроенергия – впрочем, Гърция вече имаше такива действия по отношение трансграничния си обменен капацитет с Италия;
- подкрепа на засегнатите енергоинтензивни индустриални потребители, с оглед обективната им невъзможност да функционират поради неадекватни и непазарни институционални решения.
"Тъй като очевидно отговорните институции и техните ръководители показват неспособност да се справят със ситуацията, следва вие като принципал (обръща се бизнесът към премиера) да изискате незабавни оставки и да осигурите ресурси, вкл. кадрови, с които да се справите с възникналите проблеми пред българския бизнес за осигуряването на достатъчно енергия за нормалното функциониране на българската икономика.
Заявяваме категорична готовност за организиране на национални протестни действия, с които да защитим интересите на стотиците хиляди, работещи в индустриалния сектор в България, се казва в писмото на работодателите."
В. "24 часа" от няколко дни съобщава за рекордите у нас с цените на тока и търсеше отговор от Министерството на енергетиката и от БЕХ. Вчера от енергийния холдинг заявиха, че са посъветвали ТЕЦ "Марица-изток 2" да пусне трети блок, чиято електроенергия да е за свободния пазар. Днес от министерството дойде съобщение, че ръководството водило активен диалог с ръководството на държавната тец и е пуснат още един блок.

Цялото писмо на бизнеса до премиера вижте тук:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,
Системно на пазара на електроенергия в България се създава дефицит, в най-голяма степен провокиран от ограничено предлагане.
През последните дни, от 1-ви август 2021 г., ситуацията се задълбочи негативно и придоби обем, който влошава драматично конкурентните позиции на фирмите и особено ниндустриалните потребители на електроенергия в България в контекста на общоевропейския пазар, което е недопустимо и безотговорно поведение на компетентните институции. Средната базова цена на активна електроенергия, пазар „ден напред“ по данни на „Българска независима енергийна борса“ ЕАД за периода е 130,95 Евро/МВтч, а за утре, 4- ти август 2021 г. е 169,10 Евро/МВтч, (през следобедните часове преминавайки границата от 200 Евро/МВтч).
Енергоинтензивните индустриални консуматори съобразяват заявките си, отчитайки и климатичните условия, търговската активност и високите нива на енергопотребление, но поведението на държавни и общински дружества, включително неадекватно преценени периоди за изпълнение на ремонтни програми провокират системно изкривяване на пазара.
Вместо адекватни мерки, в момента: мощностите на държавното дружество ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД са натоварени под 25% – при липса на технически, ресурсни и организационни пречки за пълноценно натоварване; в пълен капацитет е износът на електроенергия към Гърция – директен и индиректен (през Република Северна Македония); липсва достатъчен капацитет за интеграция с общоевропейския електроенергиен пазар  през Румъния, Унгария, Чехия и Словакия.
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,
Като отговорни, национално представени работодателски организации, многократно сме сигнализирали и предупреждавали за потенциалните рискове пред пазара на електроенергия в България. Уви, премината е вече граница на търпимост и след обсъждане с ръководствата на основни енергоинтензивни дружества, наши членове, Ви информираме, че започваме поетапно изключване на производствени мощности, считано от 0.00 ч. на 4-ти август 2021 г.
Настояваме, чрез оперативните възможности на институции, като Министерство на енергетиката, „Български енергиен холдинг“ ЕАД, „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД и при съгласуване с регулаторните органи, да предприемете нужните спешни и адекватни мерки за: осигуряване на пълноценна натовареност на държавното дружество ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД; временно ограничаване на износа на електроенергия – впрочем, Гърция вече имаше такива действия по отношение трансграничния си обменен капацитет с Италия; подкрепа на засегнатите енергоинтензивни индустриални потребители, с оглед обективната им невъзможност да функционират поради неадекватни и непазарни институционални решения – отбележете, че търсенето и предлагането на електроенергия на пазар „ден напред“ не формира равновесни цени единствено пред агрегираните криви, но и при ограниченията, в резултат на пазарни обединения, а това е извън възможностите за управление и планирано поведение на българските недържавни стопански субекти.
Тъй като очевидно отговорните институции и техните ръководители показват неспособност да се справят със ситуацията, следва Вие като принципал да изискате незабавни оставки и да осигурите ресурси, вкл. к Сладрови, с к едвайте оито да се справит във е с възникналите проблеми пред Правителството отпуска 45 млн. лв. за модернизация на жп линията Волуяк-Драгоман Зелени технологии и екопроекти предпочитани за финансиране по InvestEU Заведенията към властта: Вместо да затваряте, убедете хората да се ваксинират След бунта на бизнеса за цените на тока, министерството и БЕХ се обясниха българския бизнес за осигуряването на достатъчно енергия за нормалното функциониране на българската икономика.
Заявяваме категорична готовност за организиране на национални протестни действия, с които да защитим интересите на стотиците хиляди, работещи в индустриалния сектор в България", пише в писмото до министър-председателя./"24 часа"

 


Анкета

Трябва ли да има правителство с третия мандат?


Резултати
Видео
Били Айлиш издаде дългоочаквания си албум Happier Than Ever
 02.08.2021 14:00      
Видео
Зрелищен полет на автомобил през два пътя бе заснет на видео
 25.07.2021 18:45