Новини

Рашков: Филмът на ужасите с полицаите-биячи е бил известен, но скрит

  17.08.2021 13:00  
Рашков: Филмът на ужасите с полицаите-биячи е бил известен, но скрит

Като „филм на ужасите" вътрешният министър Бойко Рашков определи кадрите от протестите на 10 юли миналата година, на които се вижда полицейско насилие над протестиращи, предаде репортер на БГНЕС.

Рашков бе извикан на изслушване в парламента, за да даде пред депутатите подробности за случая, след като кадрите от охранителните камери под колоните на Министерско съвет бяха публично разпространени от специално създадената за случая парламентарна комисия.

„Не е случайно, че протестиращите са били влачени зад колоните. Там са разчитали, че тази камера няма да работи или дори да работи, няма кой да даде тази информация. Голяма грешка. Тази камера е заснела какво се случва, записът се е съхранявал в НСО. Точно една седмица след инцидента е изискан от СДВР и е получен. Всичко е било известно още тогава", каза още министър Рашков и допълни: „Този запис е бил в МВР, тогавашният министър да каже крит ли е записът, или не е крит".

Рашков подчерта, че проверка е имало, но тя е завършила без резултат, тъй като „СДВР се е самопроверявала".
Трима от пострадалите на миналогодишните протести младежи - Евгени Марчев, Жоро Георгиев и Цветелина Цветкова, присъстват в парламента

„Насилие очевидно е употребено и то непропорционално. Полицаите не просто са надхвърлили правомощията си, а действията им граничат с престъпление", каза още Бойко Рашков, който определи проверките по случая като повърхностни. Нещо повече, посочи вътрешният министър - един от полицаите е преминал на работа в Бюрото по защита, което охранява главния прокурор.

„Няма данни нито един от полицаите-биячи да е привлечен към наказателна отговорност", каза още Рашков, който припомни, че прокуратурата се активизира по случая една година по-късно, когато кадрите излязоха наяве. Прокурорът, който през 2020 г. се е занимавал със случая пък вече е в Европейската прокуратура.

„Един от задържаните временно е загубил съзнание - ако това е вярно и установено със съдебно-медицинска експертиза, къде е административното наказание, къде е наказанието по НК?", попита още Бойко Рашков от парламентарната трибуна.

Той призова да не бъде поставян знак за равенство между десетината полицаи, участващи в кадрите, по повод на чиито действия е днешното изслушване, и останалите техни колеги, които си вършат съвестно работата.

 


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2022 година?


Резултати
Видео
Ето я новата коледна песен на Ед Шийрън и Елтън Джон
 06.12.2021 13:54      
Видео
Кой Android смартфон се зарежда най-бързо
 28.11.2021 20:31