Новини

Бойко Рашков: Главният прокурор е охраняван по три начина и това е недопустимо

  27.08.2021 18:20  
Бойко Рашков: Главният прокурор е охраняван по три начина и това е недопустимо

Главният прокурор Иван Гешев се охранява по три начина и това е недопустимо. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков пред парламентарната комисия по правни въпроси по време на публичното обсъждане на законопроектите,  изготвени от "Има такъв народ", "Изправи се БГ!Ние идваме" и "Демократична България", предлагащи преминаване на Бюрото за защита от главния прокурор към Министерство на правосъдието.

По думите му, за разлика от всичките си предшественици Гешев си е осигурил защита от Бюрото на негово подчинение, от МВР и от НСО.

Рашков посочи, че прокуратурата е сключила търговско споразумение, осигуряващо допълнителна защита на резиденцията, в която се е настанил главния прокурор:

"Органите на МВР и по-специално Шесто районно полицейско управление в София да патрулира с патрулки и да наблюдава резиденция "Бояна" от външната страна, за да пази главния прокурор. Такова властолюбие, което граничи с някаква параноя".

Според вътрешния министър, по политически указания ДАНС са написали фалшиви сведения за опасност на високопоставени лица, за да им се осигури защита от НСО за 6 месеца.

Във връзка с Бюрото за защита министър Рашков заяви още, че за 2020 г. няма нови свидетели, които да са били защитавани, и тогава го пише в доклада. Имало такива, които продължават да бъдат охранявани. "Това са 150 души към главния прокурор. Никой не знае какво става в това Бюро, може би само той", коментира вътрешният министър.

От своя страна министърът на правосъдието Янаки Стоилов посочи, че защита на главния прокурор е необходима, но тя трябва да се осъществява по общия ред - от НСО, а не от специализирана служба на пряко подчинение на обвинител номер едно:

"Бюрото е само един, да го наречем "извънреден способ" , когато определена категория лица, свързани с наказателния процес, не могат да бъдат защитени в рамките на този процес, да ползват защитата му. Мисля, че тук, абстрахирайки се от каквито и да е персонажи, главният прокурор, който и да е той, трябва да бъде едно от лицата, които са в състава на охраняваните от службата за охрана лица".

Според Янаки Стоилов Бюрото се е превърнало в своеобразна охранителна структура, участваща и в разследването, като допълни, че така то се е отдалечило от функцията, с която е създадено. Министърът добави, че в сегашния вид, спрямо дейността на Бюрото, не може да се оказва граждански контрол при осъществяване на полицейските му правомощия.


Анкета

Ще подкрепите ли нов проект на Кирил Петков?


Резултати
Видео
Huawei патентова смартфон с извит екран и странични тъч контроли
 24.08.2021 20:22      
Видео
Първата къща, напечатана на 3D принт
 23.08.2021 14:30