Свят

Бунтовниците в Панджшир предлагат примирие на талибаните

  06.09.2021 09:07  
Бунтовниците в Панджшир предлагат примирие на талибаните

Противниците на талибаните в долината Панджшир призоваха за прекратяване на огъня, предаде Франс прес като се позова на изявление на лидера на съпротивата, което идва след информациите за тежки загуби при сражения през почивните дни.

От Националния фронт за съпротива на Афганистан предлагат на талибаните „да спрат военните операции в Панджир и да изтеглят  силите си. В замяна ние ще се въздържаме от военни действия“, се казва още в поста на съпротивата в социалните мрежи.

Боевете в Панджшир - последният район, който талибаните не владеят в Афганистан се водят на фона на очакване движението да обяви новото правителство на страната.

Никой, включително самите талибани, не очакваха толкова бързо да превземат Афганистан, заяви в интервю за Би Би Си главнокомандващият на британските въоръжени сили генерал Ник Картър.

Британското правителство получава разузнавателна информация от разнообразни източници и не е правилно военното разузнаване да бъде обвинявано, че не е успяла да предвиди бързото настъпление на талибаните, уточни генералът.

Стана ясно и че делегация на ООН в Кабул, която се е срещнала с представители на талибаните, е обещала да не бъде спирана хуманитарната помощ за Афганистан.

Страната е изправена пред катастрофална хуманитарна криза заради сериозната суша, както и заради срива в икономиката след идването на талибаните на власт. Държавата е една от най-бедните в света, а след падането на подкрепянето от Запада правителство милиарди долари чуждестранна помощ бяха спрени.


Анкета

Какво очаквате от второто служебно правителство?


Резултати
Видео
Мъж постави реактивен двигател на велосипеда си
 05.09.2021 20:50      
Видео
Откриха вкаменелости на нов вид земноводен кит
 31.08.2021 20:30