Икономика

Вдигането на пенсиите остава за догодина, но ще има добавки от 120 лв за всеки

  08.09.2021 14:53  
 Вдигането на пенсиите остава за догодина, но ще има добавки от 120 лв за всеки

Актуализацията на пенсиите остава за следвашата година, но до края на година ще има добавка от 120 лв. за всеки пенсионер. Това предложение направи председателят на парламентарната комисия по бюджет Любомир Каримански от ИТН. Това е опит да се избегне раздуването на бюджета на Държавното обществено осигуряване, който се актуализира от парламента на второ четене.

Предложението на Каримански е минималната пенсия да стане 370 лв., но от 25 декември. От тази дата таванът на пенсиите ще стане 1500 лв. и всички пенсии ще преизчислят с новия коефициент за стажа от 1,35.

От Демократична България поискаха 15 мин. почивка за да се запознаят със сметките в новото предложение.

Вчера депутатите одобриха 12.5% средно увеличение на пенсиите от 1 октомври и добавка от 120 лева на месец до края на годината. Финансовият министър Асен Василев обяви, че това може да взриви бюджета и депутатите трябва да решат откъде да дойдат парите.

Вчера беше прието още обезщетението през втората година от майчинството да стане 650 лв. от 1 октомври 2021 г. До този момент майчинството през втората година беше 380 лв.

Ако всичките предложения за повече плащания от бюджета на ДОО останат, това означава, че ще са необходими около 900 млн. лв. допълнително до края на годината. В предложението за актуализацията на пенсиите от октомври са предвидени около 300 млн. лв.