Анализи Новини

Шефът на БЛС: Уволнението на проф. Балтов няма връзка с професионалните му качества

  14.09.2021 10:24  
Шефът на БЛС: Уволнението на проф. Балтов няма връзка с професионалните му качества

"Със сигурност, уволнението на проф. Балтов няма връзка с професионалните му качества. Той е един от най-добрите хирурзи, перфектен лекар, дори когато беше директор на "Пирогов" не престана да оперира и да бъде търсен от своите пациенти", заяви пред БНТ д-р Иван Маджаров, председател на БЛС след като вчера стана ясно, че проф. Асен Балтов е уволнен от "Пирогов".

Д-р Маджаров подчерта, че е много важно максимално бързо да разберем какви са истинските причини да се освободи най-голямата болница за спешна помощ у нас от най-добрия си лекар ординатор.

"Би било добре за обществото да чуем истинските мотиви за това", допълни той.

Д-р Маджаров коментира ситуацията в спешния център за медицинска помощ във Видин, където санитарите се готвят за гладна стачка заради неизплатените допълнителни средства за работа на първа линия.

"Категорично няма разграничаване на лекари от санитари при получаването на ДМС за работа на първа линия, категоричен е той. Вероятно става въпрос за някакъв проблем с местното управление на спешната помощ. Чух и министъра, който каза, че от МЗ нямат проблем, а хората твърдят, че цяла зима не са получавали допълнителни средства. Според мен, в рамките на дни министър Кацаров трябва да разбере какво се случва и да предприеме мерки", коментира той.

"Санитарите обясниха още, че се налага да посрещат пациенти с различни болести, включително и такива COVID-19, но нямат време да поставят предпазни облекла, налага се и да перат защитните си костюми, които са за еднократна употреба. Към настоящия момент това граничи с престъпление. Целият свят е залят със защитни облекла, България също и за мен това е необяснимо", каза още д-р Маджаров.

"За съжаление, лекарите бяха въвлечени в това политическо противопоставяне, тези разговори за и против ковид достигнаха до степен, че ако вярваш си част от една политическа сила, ако не вярваш - в друга. Това е усещането, така се раздели обществото. Това доведе и до факта, че сега като че ли, всеки лекар, който говори за ковид или че работи на първа линия, се разглежда не с това уважение, с което работехме миналата година", смята д-р Маджаров.


Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори 2 в 1?


Резултати
Видео
Мъж постави реактивен двигател на велосипеда си
 05.09.2021 20:50      
Видео
Откриха вкаменелости на нов вид земноводен кит
 31.08.2021 20:30