Новини

Американски учени откриха ген, блокиращ смъртоносни вируси

  30.09.2021 22:20  
Американски учени откриха ген, блокиращ смъртоносни вируси

Американски биолози откриха ген при маймуни и мишки, една от мутациите на който блокира ХИВ, ебола и други опасни вируси. Хората също имат този ген, но в първоначалната му форма, без мутации. Ако може да бъде модифициран, това ще бъде пробив в борбата срещу много смъртоносни вирусни инфекции, смятат авторите. Резултатите от изследването са публикувани в списание "Cell".

Генът CHMP3 играе ключова роля в клетъчните процеси, които са жизненоважни за поддържане целостта на клетъчната мембрана, междуклетъчната сигнализация и клетъчното делене при хора и животни.

Изследователи от Медицинския отдел на Университета в Юта и Университета Рокфелер в Ню Йорк са установили, че мишките и маймуните имат променена версия на този RetroCHMP3 ген, който кодира съответния променен протеин, имащ много важна функция - да блокира способността на вирусите да напускат заразената клетка и по този начин да предотвратява инфекцията на съседните клетки. Става дума за ХИВ, ебола и някои други вируси, които проникват в клетъчните мембрани и след това излизат от клетката гостоприемник и по този начин се разпространяват в тялото. RetroCHMP3 забавя този процес, наречен ESCRT път, достатъчно дълго, за да може вирусът вече да не се размножава и да умре.

„Ние сме развълнувани от този резултат, защото преди време показахме, че много вируси с обвивка използват пътя на ESCRT за излизане от клетките“, каза Уес Сундквист, ръководител на катедрата по биохимия в Университета на Юта. „Винаги сме смятали, че има начин, по който клетките могат да се защитят срещу такива вируси, но не знаехме как това може да се случи, без да се намесват в други много важни клетъчни функции. Смятахме, че вируси като ХИВ и ебола винаги могат да използват пътя на ESCRT, като избуяват и заразяват нови клетки", продължава той. "Но се оказва, че имат ахилесова пета. RetroCHMP3 прави вирусите уязвими. В бъдеще се надяваме да извлечем урок от това откритие и го използваме за борба с вирусни заболявания."

Авторите смятат, че от еволюционна гледна точка появата на такива изменени генни варианти представлява нов тип имунитет, който може бързо да се прояви за защита срещу краткосрочни заплахи. /БГНЕС


Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори 2 в 1?


Резултати
Видео
Любо Киров, Стенли и Христо Мутафчиев запяха заедно
 26.10.2021 21:59      
Видео
Toyota показа количка с дистанционно на водород
 21.10.2021 16:43