Новини

Мерките в София няма да се затягат, засилва се контролът им

  11.10.2021 16:49  
Мерките в София няма да се затягат, засилва се контролът им
  google

Противоепидемичните мерки в София няма да се затягат. Това обяви пред NOVA зам.-кметът на София по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов.

По думите му е направен анализ, който е установил, че броят на отсъстващите учители и ученици в училищата, както и на децата в детските ясли остава сравнително малък.

Контролът по спазване на настоящите мерки ще бъде засилен, тъй като според него е имено това е важно.

Кметът на София Йорданка Фандъкова също обяви, че детските градини и училищата в София няма да бъдат затваряни, като това е предложението на софийския оперативен щаб, което ще бъде изпратено до министъра на здравеопазването и областния щаб, които има правомощия могат да въвеждат мерки на територията на общината.

„232 са карантинираните паралелки в училищата, което е под 4% от всички, а в детските градини процентът е малко над 1% с 23 групи под карантина. Данните позволяват да продължи досегашната организация на работа – с карантиниране при положителни случаи или въвеждане на ротационен режим на работа на отделни училища, при достигане на определените условия”, написа Фандъкова в личния си профил във Facebook.

По думите й информацията за закъсняване на заплащането на лекари и персонал от COVID отделенията с повече от 2 месеца е изключително тревожна. „Столична община ще изпрати сигнал до Националната здравно-осигурителна каса за предприемане на незабавни мерки за изплащане на възнагражденията на медицинския персонал. Очаквано напрежението сред лекарите е много голямо и то на фона на увеличаващия се брой хоспитализации. Към 10 октомври в столичните болници се лекуват 1229 пациенти с COVID-19, от които 214 са на интензивно лечение”, посочва тя.

Столичният кмет отбелязва още, че София продължава да е на първо място по ваксинирани граждани, но актуалните данни показват, че броят на желаещите да се ваксинират намалява чувствително.

„Увеличаваме екипите за контрол на противоепидемичните мерки в градския транспорт и търговските обекти. Към екипите на Общинска полиция, Столичен инспекторат и СДВР включваме и 3 екипа от дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община. За последната седмица са извършени 560 проверки в градския транспорт и 428 на търговски обекти”, добавя Йорданка Фандъкова.


Анкета

Трябва ли да се въведе пълен локдаун?


Резултати
Видео
Трябва да внимавате преди да сготвите яйцата, купени от магазина
 11.10.2021 13:15      
Видео
Арестуваха футболист по време на мач, след като прати съдията в безсъзнание
 06.10.2021 22:00