Икономика

Хотелиери и ресторантьори настояват за евтини кредити

  13.10.2021 20:45  
Хотелиери и ресторантьори настояват за евтини кредити
  google

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) поискаха лихвените нива на отпускани нови заеми за оборотни средства да са в размер на 1,5-2%, за да се усети конкретната помощ, а не както са в момента - 6-7 на сто. Предлага се да се направят специални кредитни продукти от Българската банка за развитие (ББР) или Фонда на фондовете към туристическия сектор. Необходими са нисколихвени кредити, гарантирани от държавата, за период от 7 години и минимум 12 месеца гратисен период от лихва и главница.

Друго предложение е при преференциални условия да се отпускат и потребителски кредити, за да се задържат служителите в сектора и да им се осигури нормалното съществуване. От БХРА изтъкват, че неколкократно са предлагали да се промени нормативната база, така че работещите в туризма да получат право на обезщетение от бюрата по труда след 5 месеца трудов стаж. Както и да се помисли върху варианта персоналът да работи във фирмите според натовареността на обектите, а през останалите месеци - за трудов стаж, необходим за получаване на обезщетение за безработица, да се организират курсове, финансирани от социалното министерство.

Хотелският и ресторантьорският бизнес са много енергоемки и токът е голямо перо в разходите на фирмите, припомнят от БХРА. Затова от бранша настояват за енергийни помощи, каквито към момента не са предвидени освен минималната помощ за малките фирми, които не са си избрали собствен доставчик. Употребяваната електроенергия да се заплаща с инфлационен коефициент, а не както в момента с пъти увеличение, предлагат от БХРА.


Анкета

Трябва ли да се въведе пълен локдаун?


Резултати
Видео
Лекар показа как да се справим бързо със запушен нос
 13.10.2021 16:07      
Видео
Разгадаха мистерията на срязаната от извънземни скала
 12.10.2021 21:33