Анализи

Ивайло Мирчев: На война сме с технологични динозаври

  14.10.2021 22:31  
Ивайло Мирчев: На война сме с технологични динозаври

"Демократична България" може да остане без гласове в Стара Загора и още 7 многомандатни избирателни района. Причината за отказаната регистрация е, че листата е подадена с електронен подпис, а внесените в Районната избирателна комисия хартиени копия не са ръчно заверени.

"На война сме за използване на електронно подписани документи. Нещо, което много хора правят от над 10 години. За други това е едно технологично предизвикателство. Ако не всеки българин е длъжен да се подписва с електронен подпис, то е добре институциите, при които заминаха милиарди за електронно управление, да се научат", заяви Ивайло Мирчев от "Демократична България" пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че за изборите на 4 април и за тези на 11 юли ДБ се е регистрирала отново електронно, като проблем тогава не е имало.

"Сега рязко се оказа, че има проблем. ЦИК днес е изпратила да се направи проверка във всички РИК-ове на нашите електронни регистрации. Това е битка с едни технологични динозаври, които трябва да разберат, че сме в 21. век. Трябва да може държавната администрация да се научи да използва електронни подписи и документи", категоричен е Мирчев.

Кандидатът за депутат от ДБ уточни, че един от основните им приоритети е именно страната да се дигитализира. Той изтъкна, че няма как да им бъде отказана регистрация, тъй като в европейски регламент е уточнено, че електронният подпис е равен по сила на обикновения.

"Жалбата на г-н Бареков в Пловдив е целенасочен акт. По-малко от 2 часа след като стана ясен проблемът с електронното гласуване, Бареков внесе жалба. Такива жалби не се пишат за 2 часа. Това означава, че някой се е подготвил за тази работа", добави Мирчев.

Бившият депутат изрази съмнения, че зад това стоят ГЕРБ и ДПС.

"Не можем да оставим хората в Стара Загора, които искат да ни подкрепят, да не могат да го направят. Затова внасяме жалба в момента. Ще обжалваме решението на ЦИК. ГЕРБ и ДПС стоят зад това. Причината е ясно дефинирана - в два поредни парламента ДБ не сглоби коалиционното управление, което се очакваше да се случи", заяви кандидатът за депутат от ДБ пред Bulgaria ON AIR.

Мирчев каза, че ДБ е гарантът ГЕРБ и ДПС да бъдат извън властта. И добави, че България трябва да има ясно коалиционно управление, но без присъствието на ГЕРБ и ДПС.

Относно подкрепата за Лозан Панов, той коментира, че кандидатът за президент е издигнат от Инициативен комитет, в който няма хора, свързани с отделните партии.

"За разлика от Инициативния комитет на проф. Анастас Герджиков. Шеф на щаба е бивш депутат от ГЕРБ, вътре са кметове на ГЕРБ. Отвсякъде мирише на Борисов", уточни Мирчев.

Кандидатът за депутат от ДБ припомни, че едно от условията, които няма да бъдат пренебрегвани, е именно да не се направи коалиция с ГЕРБ и ДПС. И подчерта, че и след тези избори, както след предишните, ДБ ще иска да одобри всеки министър.


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2022 година?


Резултати
Видео
Кой Android смартфон се зарежда най-бързо
 28.11.2021 20:31      
Видео
Румен Радев пее и свири на китара
 25.11.2021 16:09