Шоу

Църквата почита паметта на св. Йоан Рилски

  19.10.2021 09:11  
Църквата почита паметта на св. Йоан Рилски

Православната църква почита паметта на небесния покровител на българския народ Свети Йоан Рилски. Наричат го Чудотворец, тъй като с името му са свързани множество свидетелства за божествени изцеления и сбъднати съкровени молитви.

На този ден Свети Йоан Рилски официално е канонизиран за светец, а мощите му са пренесени тържествено в Средец, днешна София.

Софийската духовна семинария, която също носи името на Свети Йоан Рилски, чества патронния си празник.

Тържествени богослужения ще бъдат отслужени във всички храмове на Българската православна църква, включително и в храм „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ в Перник - градът, който също днес отбелязва своя празник.

През 1903 година Свети Йоан Рилски бива утвърден за небесен покровител на миньорите.

Много различен ще бъде днешният празник за перничани. Заради въведения частичен локдаун са отменени всички събития, съпътстващи празника, в т.ч. и тържествената сесия, на която се избират новите почетни граждани на Перник.

Вместо концерти и изложби, тази вечер в 19.30 часа на Фейсбук страницата на общината от Двореца на културата ще бъдат излъчени светлинно шоу и празнична заря.

На живо ще бъде предавана и празничната Света литургия в централния пернишки храм „Св. Иван Рилски“.  Ще бъде представен и филм за житието на светеца и развитието на Перник в началото на XX в. През цялата седмица в редица публикации Община Перник ще покаже страници от миналото на града, снимки и истории на и за перничани. Ще бъдат излъчвани и филми за Перник и неговата история. Сред тях са „Цар Самуил в битка за България“, "Перник - една внезапна спирка"  и първият филм за Перник "Сърцето на България", сниман в далечната 1928 година.


Анкета

Доволни ли сте от резултатите от парламентарните избори?


Резултати
Видео
Колко фатални грешки може да направи един водач на пътна помощ
 17.10.2021 21:39      
Видео
Лекар показа как да се справим бързо със запушен нос
 13.10.2021 16:07