Анализи

Правителството готви да въведе московски вариант на ограниченията

  26.10.2021 09:11  
Правителството готви да въведе московски вариант на ограниченията

Служебното правителство на президента Румен Радев готви да въведе московски вариант – хората над 60 години да не напускат домовете си в продължение на една седмица. Това обяви по Нова ТВ  заместник здравния министър д-р Александър Златанов. Той директно предупреди от екрана, че думите му да бъдат възприети от възрастните като предупреждение – или незабавно да се ваксинират,  или остават вкъщи. Златанов обясни, че все още не са направили схеми, как тези хора ще бъдат снабдявани с храни от първа необходимост. Според него обаче следващата стъпка била вечерен час след 20 часа за всички, които не са ваксинирани, а крайната мярка, която също не е изключена е въвеждане на пълен локдаун. До тази санкция ще се стигне ако дневно броят на заразените достигне над 9000 души. Ако вирусът се разпространява с тези темпове, това може да се случи още следващите дни.

Заместник министърът обяви, че в отделенията за ковид в момента има само 92 свободни места за цялата страна, но разчитали да се задействат и европейски спогодби, според които болните да бъдат приемани в болници на съседни страни. Златанов се застрахова, че този вариант може да сработи само, ако съседите имат възможност да приемат чужди пациенти. За сега единствено Гърция можела да откликне на такъв апел за помощ. В здравното министерство облаче все още не били  изяснили механизма, как това ще се случи.

Заместникът на Стойчо Кацаров предупреди, че бъдещите депутати трябва да бъдат допускани в новия парламент само със зелен сертификат. Според него мерките, които прилага власт са напълно навременни и няма основание за паника.


Анкета

Доволни ли сте от резултата от балотажа за президент?


Резултати
Видео
Любо Киров, Стенли и Христо Мутафчиев запяха заедно
 26.10.2021 21:59      
Видео
Toyota показа количка с дистанционно на водород
 21.10.2021 16:43