Икономика

Данъчните тръгват на лов срещу ДДС измамите

  27.10.2021 11:31  
Данъчните тръгват на лов срещу ДДС измамите
  google

Националната агенция по приходите започва мащабна акция срещу ДДС измамите.

В проверките ще се включат стотици инспектори, като очакванията са да бъдат извършени минимум 10 хил. проверки на място в складове, търговски площи и счетоводни кантори. Основната задача на данъчните е да гарантират, че се плаща реален ДДС.

Инспекторите на НАП проверяват основно спазват ли се режимите за освобождаване от ДДС при внос на стоки  от трета страна, но предназначени за друга държава членка на ЕС. При тези случаи ДДС не се заплаща в България, а в другата държава членка, което е предпоставка за измами, поясняват от НАП.

Ще се контролира и „чистият“ внос, в при който стоките, основно от Китай и Турция, се внасят и  се потребяват в България. От приходната агенция уточняват, че при тези случаи главният  риск е ниската митническа облагаема стойност, на която стоките се обмитяват, но тяхната продажна цена обикновено е десетки до стотици пъти по-висока, като необлагането с ДДС на тази разлика ощетява сериозно бюджета.  

Инспекторите на НАП ще извършват пълен мониторинг на фирмите, които извършват внос чрез обмен на данни с Агенция „Митници“.

Звеното „Фискален контрол“ ще следи движението на стоките на територията на страната, а ревизори ще анализират стотици хиляди фактури и препродажбите на вносните стоки, като ще бъдат проверявани вносители, търговци на едро и дребно и при открити отклонения от облагане ще бъдат възлагани проверки и ревизии.  


Анкета

Доволни ли сте от резултата от балотажа за президент?


Резултати
Видео
Любо Киров, Стенли и Христо Мутафчиев запяха заедно
 26.10.2021 21:59      
Видео
Toyota показа количка с дистанционно на водород
 21.10.2021 16:43