Новини

Кацаров: Няма нужда от локдаун, мерките работят

  05.11.2021 09:09  
Кацаров: Няма нужда от локдаун, мерките работят
  google

Настоящите мерки срещу разпространението на коронавируса работят и не се налага локдаун, заяви здравният министър Стойчо Кацаров в „Тази сутрин“.

„Спря нарастването на случаите на новозаразени с коронавирус. Мерките работят. Причината е, че хората ги приеха и сами ги спазват, а не толкова на контрол, упражняван от властите“, каза Кацаров.

Въпреки това остава рискът за здравната система, защото „хората, които влизат в болница сега, са хората, които са се заразили миналата и по-миналата седмица“,  отбеляза министърът.

„Това е повече от здравна криза, това е най-тежката пандемична вълна досега, освен това тя е много продължителна. Тези дни се навършват три месеца на тази вълна, натискът в здравната система е изключително голям, а сега стигнахме до връхна точка, т.е. тя още не е свършила“, заяви Кацаров.

„Заплахата е да не можем да приемем всички болни в болници и да ги лекуваме. Това е най-лошото нещо, което може да ни се случи. Ако не продължим да се придържаме към тези противоепидемични мерки, ако не продължим да се ваксинираме масово, нищо добро не ни чака“, прогнозира Кацаров.

„Държавата не се е провалила с ваксинационната кампания"

Здравният министър е категоричен, че няма провал на държавата в имунизационната кампания.

„Ваксината е доброволна. Няма човек, който да не е информиран за ваксините. Много от нашите сънародници знаят повече за страничните ефекти. Не може някой да се оплаче, че му липсва информация за ваксините. Въпреки това създадените негативни нагласи срещу науката, вероятно са в корените на това хората още да не са се ваксинирали. Добрата новина е, че последните седмици виждаме ръст", заяви още Кацаров.

Протестите срещу зеления сертификат са организирани от партии за печелене на гласове, смята Кацаров.


Анкета

Какво очаквате от Продължаваме промяната?


Резултати
Видео
До това тайнствено село няма път, но там живеят хора
 01.11.2021 13:31      
Видео
Любо Киров, Стенли и Христо Мутафчиев запяха заедно
 26.10.2021 21:59