Шоу

Съвети от Шаолин: Как да укрепим духа и тялото си

  05.11.2021 11:07  
Съвети от Шаолин: Как да укрепим духа и тялото си

Монахът от манастира "Шаолин" - майстор Ши Хенг И успя да дойде в България, въпреки рестрикциите за пътуване в пандемия. Той сподели специално за БНТ знания и практики от бойните изкуства за укрепване на духа и тялото.

Майстор Ши Хенг И е на 38 години. Освен кунг-фу инструктор той е и 35-то поколение Шаолин майстор.

От 10 години е най-младият монах в семейството на "Шаолин" с подобен ранг.

Главен майстор е в Европейския център на Манастира Шаолин в Германия. Разказва ,че всичко за него започва като във стар кунг фу филм.

"Бях на 4, когато баща ми ме прати в училище по бойни изкуства. За мен това беше като битка в тези филми. Да, за мен наистина така започна - харесвах това, което виждах - те бяха моите идоли - Бойците от Шаолин, така че много исках да науча Кунг Фу. Затова в началото за мен беше като хоби и просто исках да съм добър, колкото тях.", разказва Ши Хенг И - Главен майстор Манастира Шаолин - Европа

От четвърт век обикаля света, за да разпространява хилядолетните знанията от Изтока, които е научил и развива зад стените на емблематичния манастир.

"Едно нещо, не само при българите, но е еднакво за всички ни това е начинът, по който тялото и духът ни функционират. Без значение дали сте азиатец, европеец или сте от Африка. Начинът, по който дихателната ни система функционира е една и съща. Един от важните аспекти сега по време на ковид ситуацията, това, което ни атакува, атакува респираторната ни система. Това означава, че взима въздуха ви, затова е все по-важно да разберете как правилно да използвате вашето дишане." - съветва Ши Хенг И - " Да, има неща, за които се налага да идете на лекар, защото не можете да се справите сами, но има неща, с които можете да подобрите потенциала на имунната си система да бъде по-устойчива. Ето какво правя - първо вдишвам в коремната област - ето така. Сега е пълно, но все още мога да продължа и сега вече всичко е пълно, и едва сега издишам бавно. Какво означава това? Забавя се дишането, но е много важно колко дълбоко се вдишва. Това е особено важно. Този прост метод може да ви даде енергия, защото тялото, органите ни, всичко, нашето сърце, кръвта, всичко има нужда от кислород, за да функционира. Няма нищо езотерично, нищо общо с вяра. няма значение от каква религия сте. В нашата традиция ние казваме дух и тяло, но духът няма форма, тялото представлява духа. Имаме нещо безформено и форма и какво се случва между тях? Какаво свързва безформеното с формата това е дишането. Ние имаме около 5 000 години на познание как функционират органите в нашето тяло. Това са 5 000 години, част от които манастирът "Шаолин" притежава. И дишането е само едно от тях. Не е трудно да се научи, затова го прави и толкова специално."

Пандемията не подминава и манастира "Шаолин" - рестрикциите за пътуване и събиране на големи групи повлияват на работата на монасите.

"- Започнахме да споделяме всичко онлайн, използвайки Zoom и различните платформи. Но сега сме много щастливи, че отново можем да пътуваме.

- Как можем да се научим да използваме мисълта си, за да заздравим тялото? Само с ежедневните упражнения, които се правят ли?

- Може би дори е обратното. Не е просто използване на ума за заздравяване на тялото. В началото е обратно, използваме тялото си за сила на ума. Защото силата, дисциплината, силата на ума, които правят мечтите и целите ви реалност." - казва Ши Хенг И

А ето и основния съвет на монаха от Шаолин:

"Когато използваме тялото си, например за упражнения, да стоим неподвижни в различни позиции - 10-15 минути, тялото ни започва да трепери, но това което се предава първо не е тялото. Обикновено духът се предава първо - защото мисллите, о, много е трудно, вече треперя, ще спра. Намерете начин да подсилите тялото си, не казвам да правите бодибилдинг, това, което казвам - да бъдете в състояние да тичате поне 5 минути без да се задъхвате. После увеличете тичането на 10 минути. Не става дума за религия и философия, това са прости факти. Ако искате да сте човешко същество сега, на тази планета, сега сме 8 милиарда и искате да извадите от себе си поне малко потенциал, трябва да сте в състояние да излъчвате виталност. Има хора, които нямат тази физическа способност - няма проблем - тогава стегнете духа и мисълта си и извадете най-доброто, което можете от ситуацията, в която се намирате. Това, което ни мотивира и нас в манастира - винаги се стремете да създавате по-добра версия на самите вас от предния ден. И никога не се отказвайте.


Анкета

Какво очаквате от Продължаваме промяната?


Резултати
Видео
До това тайнствено село няма път, но там живеят хора
 01.11.2021 13:31      
Видео
Любо Киров, Стенли и Христо Мутафчиев запяха заедно
 26.10.2021 21:59