Анализи

Маркет линкс: Очаква се около 58% избирателна активност на изборите в неделя

  09.11.2021 10:52  
Маркет линкс: Очаква се около 58% избирателна активност на изборите в неделя

Очаква се около 58% избирателна активност на изборите в неделя, сочи проучване на „Маркет линкс“.То е финансирано и реализирано съвместно от bTV и агенцията, проведено е сред 1112 лица над 18 г. в страната в периода 2–7 ноември по методите на пряко, лично интервю и онлайн анкета .„Влиянието на COVID кризата върху електоралните нагласи може да се види в около 6%, които са ги променили по отношение на президентския вот. Тук може да се направи връзката с динамиката на низходящия тренд макар и не много силно изразен в подкрепата за президента Радев“, обясни социологът от „Маркет линкс“ Добромир Живков.

Президентските избори вероятно ще се решат на втори тур. Това е изводът на социолозите от "Маркет линкс".Пряката връзка с мерките се осъществява с президента, а не със служебния кабинет. Негативна кампания срещу президента от други опоненти също играе роля вероятно, добави Живков.

Румен Радев събира подкрепа от 46,%. Това е разлика от повече от 20 пункта пред втория. Подкрепеният от ГЕРБ-СДС Анастас Герджиков получава 25,6%.

Кандидатът на ДПС Мустафа Карадайъ е трети - с 10,3%. Лозан Панов има подкрепа на 7,7%.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов има 2,6 на сто от гласуващите. А певицата Луна Йорданова е шеста по резултат - с около 1,3 процента.
За парламентарния вот ГЕРБ-СДС се очертава като категоричен победител, имаме възстановяване известно на ГЕРБ, а резултатът може да се измени с плюс минус процент и половина, но много нагоре няма накъде. Може би са постигнали максимални проценти, обясни Живков.
Според него при „Продължаваме промяната“ има отражение казусът с гражданството на Кирил Петков, но се очаква и да има промяна на резултата с два-три процента нагоре или надолу при вота в неделя. При тях се оформя и партийно ядро, добави социологът.

Относно левицата според Живков няма значителна промяна на резултата от юли, а ДПС имат ръст за сметка вероятно на кандидатурата за президент на Мустафа Карадайъ.

Според социолога на тези избори ще е добро постижение да имаме 52% активност.


Анкета

Какво очаквате от Продължаваме промяната?


Резултати
Видео
Комична свада между шофьори
 07.11.2021 19:38      
Видео
Строят изцяло нов град за 500 млрд. USD
 06.11.2021 20:29