Спорт

Скандал: Спортният министър зачеркна успехите на биатлона

  11.11.2021 11:34  
Скандал: Спортният министър зачеркна успехите на биатлона
  БТА

Служебният министър на младежта и спорта Андрей Кузманов се опита за пореден път да рекламира подготвяната от него и екипа му нова Програма за финансиране на федерациите, но вместо това си вкара автогол. Вместо да говори за нещо, което, надявам се, се прави от експерти, а не от него, той показа, че е все още не може да преживее, че се намери някой, който си потърси правата публично. По стечение на обстоятелствата, а оказа се и доста болезнено, това се случи преди избори, когато трябва да се трупат дивиденти, а не негативи.

А ето и малко предистория - преди няколко дни олимпийската шампионка в биатлона и шефка на федерацията в най-успешния ни зимен спорт Екатерина Дафовска дръзна да се оплаче публично, че от Министерството на спорта (ММС) не й отпускат обещаното още преди олимпиадата в Токио дофинансиране и в последните 1-2 месеца получава само отговори: „Няма пари”. Дафовска допълни още, че без допълнителните средства състезателите няма да могат да участват в Световните купи, които пък са квалификации за игрите в Пекин през февруари 2022 г.

„С постановление на Министерски съвет (МС) бяха защитени едни средства, които ще получат федерациите в зимните спортове и много жалко за наши олимпийски шампиони, да изнасят в пространството неверна и некоректна информация, което повече ми прилича на политическа атака”, каза министърът пред gong.bg, визирайки случая с Дафовска. Господин министърът явно се е засегнал, че шефката на биатлона, която си върши работата и се грижи за състезателите си, е дръзнала да поиска това, което многократно й е било отказвано. И понеже периодът е такъв, че следват избори, той заподозря политическа атака.

Решението на МС за допълнителните средства е от 27 октомври, но до днес пари няма, а и федерациите не са получили уведомление, че всичко е наред и могат да работят спокойно.

Дори не са били информирани, че има решение на техните проблеми, а специално от биатлона има входирано писмо в ММС с аргументи за допълнителното финансиране, на което няма отговор. Така че не е ясно в случая кой е некоректен, а оказа се още и обидчив, и злопаметен.

 
Министърът трябваше да прочете какъв е регламентът за квоти в биатлона за игрите в Пекин 2022, преди да говори по темата.

А именно – за квоти важи класирането по нации до Световната купа в Руполдинг (10-16 януари 2022 г.) включително. Така че няма как нашите да имат визи по-рано от останалите. Апропо, ако регламентът беше този от предишната олимпиада – в Пьонгчанг 2018, в момента и мъжете, и жените щяха да са си осигурили пълен брой квоти, тъй като са в топ 20 на подреждането по нации и то, въпреки че пропуснаха няколко важни старта миналия сезон заради поставянето на целия отбор под карантина.

„Обикновено най-доброто им класиране е от щафети 18-20-о място от 18-20 отбора, а в индивидуалното – 87-мо, 90-то, 68-мо место, в зависимост колко хора са участвали”, каза Кузманов. Ако има предвид предишната олимпиада, то той не е уцелил нито едно от класиранията на нашите, включително и щафетите, където сме 16-и. А колкото до индивидуалното – май удобно е забравил 19-ото място на Владимир Илиев и 25-ото на Красимир Анев на 20 км. Не е като да са медалисти, но не са и слаби резултати.

Ако става въпрос за класиранията им въобще – то министърът май удобно пропусна сребърния медал на Илиев от световното през 2019 г. в Йостерзунд, неглижирайки изборът му за Спортист №1 на България за същата година.

Пропусна и бързо прогресиращата при жените Милена Тодорова, която вече няколко пъти намери място в топ 15 при жените, а е сребърна и двукратна бронзова медалистка от световното младежко първенство през 2020 г.

Така че не отива на този човек – министър на спорта, да напада тези, които искат да си свършат работата максимално добре, за да може след това евентуално да се нареди за снимка до тях.


Анкета

Какво очаквате от Продължаваме промяната?


Резултати
Видео
Комична свада между шофьори
 07.11.2021 19:38      
Видео
Строят изцяло нов град за 500 млрд. USD
 06.11.2021 20:29