Спорт

Скандал: Спортният министър зачеркна успехите на биатлона

  11.11.2021 11:34  
Скандал: Спортният министър зачеркна успехите на биатлона
  БТА

Служебният министър на младежта и спорта Андрей Кузманов се опита за пореден път да рекламира подготвяната от него и екипа му нова Програма за финансиране на федерациите, но вместо това си вкара автогол. Вместо да говори за нещо, което, надявам се, се прави от експерти, а не от него, той показа, че е все още не може да преживее, че се намери някой, който си потърси правата публично. По стечение на обстоятелствата, а оказа се и доста болезнено, това се случи преди избори, когато трябва да се трупат дивиденти, а не негативи.

А ето и малко предистория - преди няколко дни олимпийската шампионка в биатлона и шефка на федерацията в най-успешния ни зимен спорт Екатерина Дафовска дръзна да се оплаче публично, че от Министерството на спорта (ММС) не й отпускат обещаното още преди олимпиадата в Токио дофинансиране и в последните 1-2 месеца получава само отговори: „Няма пари”. Дафовска допълни още, че без допълнителните средства състезателите няма да могат да участват в Световните купи, които пък са квалификации за игрите в Пекин през февруари 2022 г.

„С постановление на Министерски съвет (МС) бяха защитени едни средства, които ще получат федерациите в зимните спортове и много жалко за наши олимпийски шампиони, да изнасят в пространството неверна и некоректна информация, което повече ми прилича на политическа атака”, каза министърът пред gong.bg, визирайки случая с Дафовска. Господин министърът явно се е засегнал, че шефката на биатлона, която си върши работата и се грижи за състезателите си, е дръзнала да поиска това, което многократно й е било отказвано. И понеже периодът е такъв, че следват избори, той заподозря политическа атака.

Решението на МС за допълнителните средства е от 27 октомври, но до днес пари няма, а и федерациите не са получили уведомление, че всичко е наред и могат да работят спокойно.

Дори не са били информирани, че има решение на техните проблеми, а специално от биатлона има входирано писмо в ММС с аргументи за допълнителното финансиране, на което няма отговор. Така че не е ясно в случая кой е некоректен, а оказа се още и обидчив, и злопаметен.

 
Министърът трябваше да прочете какъв е регламентът за квоти в биатлона за игрите в Пекин 2022, преди да говори по темата.

А именно – за квоти важи класирането по нации до Световната купа в Руполдинг (10-16 януари 2022 г.) включително. Така че няма как нашите да имат визи по-рано от останалите. Апропо, ако регламентът беше този от предишната олимпиада – в Пьонгчанг 2018, в момента и мъжете, и жените щяха да са си осигурили пълен брой квоти, тъй като са в топ 20 на подреждането по нации и то, въпреки че пропуснаха няколко важни старта миналия сезон заради поставянето на целия отбор под карантина.

„Обикновено най-доброто им класиране е от щафети 18-20-о място от 18-20 отбора, а в индивидуалното – 87-мо, 90-то, 68-мо место, в зависимост колко хора са участвали”, каза Кузманов. Ако има предвид предишната олимпиада, то той не е уцелил нито едно от класиранията на нашите, включително и щафетите, където сме 16-и. А колкото до индивидуалното – май удобно е забравил 19-ото място на Владимир Илиев и 25-ото на Красимир Анев на 20 км. Не е като да са медалисти, но не са и слаби резултати.

Ако става въпрос за класиранията им въобще – то министърът май удобно пропусна сребърния медал на Илиев от световното през 2019 г. в Йостерзунд, неглижирайки изборът му за Спортист №1 на България за същата година.

Пропусна и бързо прогресиращата при жените Милена Тодорова, която вече няколко пъти намери място в топ 15 при жените, а е сребърна и двукратна бронзова медалистка от световното младежко първенство през 2020 г.

Така че не отива на този човек – министър на спорта, да напада тези, които искат да си свършат работата максимално добре, за да може след това евентуално да се нареди за снимка до тях.