Новини

Съдът реши: Отстраняват кмета на Ракитово

  12.11.2021 20:00  
Съдът реши: Отстраняват кмета на Ракитово

Кметът на Ракитово Костадин Холянов ще бъде отстранен от длъжност. Това реши Върховният административен съд, а причината е, че градоначалникът е в конфликт на интереси, съобщи telemedia.bg.

Предстои да бъде насрочена дата за провеждането на частични избори за кмет на общината.

Производството срещу кмета бе образувано на 17 юни 2020 г., след като бяха изнесени данни за извършени от него нарушения при провеждане на обществена поръчка за доставка на гориво. В хода на проверката бе установено, че е сключвал договори за доставка на горива и е подписвал платежни нареждания на обща стойност 432 200 лева между Община Ракитово и фирма, свързана с неговия син Щерян Холянов.

В тази връзка КПКОНПИ е наложила 6 различни санкции на градоначалника. В две от тях е установен конфликт на интереси, за което му бяха наложени 2 глоби по 5000 лева, в полза на държавата са отнети 37 157,97 лева, представляващи материална облага, реализирана от свързания с Костадин Холянов негов син Щерян Холянов. В полза на Община Ракитово пък от кмета са отнети други 289,90 лв., представляващи дневни възнаграждения, получени от деянието, породило конфликт на интереси.

Решението на Административен съд – Пазарджик от 1 април 2021 година признава за основателна само част от кметската жалба, като отменя отнемането на двете цитирани суми, едното обвинение в конфликт на интереси и едната от наложените глоби от 5 хиляди, свързана с подписаните платежни нареждания през май, юли и ноември 2019 г.

За останалите нарушения, констатирани при договори за доставка на горива с фирма на сина му в края на 2018 г., има установен конфликт на интереси, затова и втората глоба от 5000 лева, остава в сила. С решението си от днес Върховният административен съд потвърждава, решението на пазарджишките магистрати за установен конфликт на интереси. То е окончателно и не подлежи на обжалване.


Анкета

Какво очаквате от новото редовно правителство?


Резултати
Видео
Румен Радев пее и свири на китара
 25.11.2021 16:09      
Видео
Горгона е най-новото парче на Папи Ханс
 17.11.2021 21:00