Анализи

Експерти: Разумно е Радев да се отдалечи от преговорите за кабинет

  22.11.2021 18:41  
Експерти: Разумно е Радев да се отдалечи от преговорите за кабинет

Българите се чувстват изоставени от политиците, дистанцията помежду им е непреодолимо голяма. Това каза в ефира на Нова тв политическият психолог проф. Антоанета Христова. По думите й управляващите отказват да намерят механизмите за справяне със ситуацията.

„При криза в доверието са необходими интервенции. Нужна е промяна в начина, по който лидерите възприемат ролята си в политическото пространство. Същинската работа в управлението е много по-отворена и комуникативна”, обясни тя.

Политологът доц. Мария Пиргова добави, че партиите се насочиха към фирмено поведение, контролирано единствено от финансите.

„В последните години всичко се решава от пазара. Сметнахме, че е това е достатъчна регулация на отношенията, а парите не решават всичко в политиката.Заложи се либералният принцип „всеки сам се спасява”. За политика рядко става дума, а тези социални слоеве, които нямат възможност да боравят с парите, са откъснати, добави тя.

Относно съставянето на нов кабинет експертите прогнозираха, че преговорите няма да са особено лесни.

„Евентуалното участие на ДБ и БСП в новия кабинет ще има известни въпросителни. Корнелия Нинова ще бъде изправена пред дилемата дали да бъде част или не от коалицията, имайки предвид мнението на левицата по теми като Истанбулската конвенция и Северна Македония. ДСБ ще са в позицията на най-нежелани. Преговорите могат да се окажат и началото на нова лявоцентристка партия”, обясни проф. Христова и добави, че румънският модел у нас няма да сработи.

Политологът доц. Пиргова коментира, че нервите на обществото ще бъдат опънати до краен предел по време на разговорите за кабинет, тъй като няма да се знае накъде вървят нещата и не е изключено всеки лидер да се опитва да вдига цената си. „Уверението е, че ще се търсят експерти. Това обаче е рисковано”, смята тя.

Ще видим държавния глава Румен Радев в нова роля, но вторият му мандат няма да се окаже по-лесен от първия, добавиха експертите.

„Сега Радев ще бъде по-освободен, но не предричам спокоен втори мандат”, каза проф. Христова. Доц. Пиргова е на мнение, че президентът трябва да остане максимално отдалечен от преговорите за съставяне на кабинет, което вероятно и той ще направи.


Анкета

Какво очаквате от новото редовно правителство?


Резултати
Видео
Горгона е най-новото парче на Папи Ханс
 17.11.2021 21:00      
Видео
Интелигентните прозорци от следващо поколение
 16.11.2021 20:33