Новини

Петков: Бих се радвал главният прокурор сам да си подаде оставката, за да не се занимаваме с него

  23.11.2021 20:00  
Петков: Бих се радвал главният прокурор сам да си подаде оставката, за да не се занимаваме с него

"Бих се радвал главният прокурор, като направим сега коалиционно мнозинство, да си даде сам оставката, за да не се занимаваме с него. Този проблем да се свърши от само себе си. Надявам се, че и той гледа в момента". Това каза съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков при преговорите за коалиционно споразумение с "Демократична България", "Има такъв народ" и "БСП за България".

От страна на "Продължаваме промяната" в разговорите участват Кирил Петков, Лена Бориславова, Никола Минчев, Петър Кьосев и Рена Стефанова.

Петков посочи, че на база цели и теория партиите в преговорите са "много обединени". По думите му България трябва да се превърне в държавата, която за най-кратко време е успяла да изкорени корупцията. Според него, ако свалим нивото на корупция у нас до това на Словения, БВП на страната ни ще се повиши с 50 процента. Петков добави, че корелацията между корупцията и икономическо развитие е над 70 процента. Той заяви още, че е важно коалицията да се прави с мандат за четири години, за да са сигурни "инвеститорите в корупционния процес", че идва един много дълъг период, в който те няма да могат да ползват обществените средства за лични интереси.

Лена Бориславова представи част от приоритетите на "Продължаваме Промяната" в сектор правосъдие. Краткосрочната програма за борба с корупцията включва да има нова парламентарна комисия, която да се занимава с корупцията, която да изготви доклад за дейността на КПКОНПИ и да даде законово основание за смяната на ръководството на комисията. Новата парламентарна комисия трябва да утвърди приоритети и стратегии за работата на КПКОНПИ. Също и да преразгледа информацията за данни за престъпления, извършени от магистрати и внасяне на сигнал до Инспектората на ВСС.

От "Продължаваме Промяната" предлагат още КПКОНПИ да се раздели на две комисии, като едната да обедини дирекциите за противодействие на корупцията и установяване конфликт на интереси, а втората да се занимава с възстановяването на активи от лица, които не могат да докажат как са се сдобили с имуществото си. Предлага се още КПКОНПИ да може да възлага проверки на НАП и ДАНС, както и да обжалва в съда откази на прокуратурата за образуване на производства по неин сигнал.

В краткосрочната програма на "Продължаваме Промяната" се включва още избор на нови членове на Инспектората на ВСС. От ПП посочиха, че подкрепят идеята за това Висшият съдебен съвет /ВСС/ да се превърне от постоянно действащ в орган, който взима решения на отделни /временни/ сесии в рамките на мандата си и да бъде подкрепен от постоянно действащи комисии.

Други акценти в програмата са закриване на специализираните съд и прокуратура, въвеждане на съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства, отчетност на прокуратурата, анализ на натовареността на съдилищата и прекрояване на съдебната карта.

Никола Минчев представи дългосрочните цели на партията с уговорката, че за постигането им е нужно мнозинство, което надхвърля настоящия формат. Една от тях е да се работи към разделяне на ВСС на съдебен и прокурорски съвет, като се промени и тежестта на парламентарната и професионалната квота в тях - в съдийския да се увеличи професионалната, а в прокурорския да се увеличи парламентарната квота. Също така да се помисли дали прокуратурата ще бъде в съдебната власт или извън нея, както и дали да отпадне фигурата на главния прокурор или да бъде сведена до административни и организационни функции.

Минчев посочи още, че от "Продължаваме Промяната" застават зад предложението да се въведе индивидуална конституционна жалба.


Анкета

Какво очаквате от новото редовно правителство?


Резултати
Видео
Горгона е най-новото парче на Папи Ханс
 17.11.2021 21:00      
Видео
Интелигентните прозорци от следващо поколение
 16.11.2021 20:33