Свят

Анджей Дуда иска от НАТО повишена готовност по източния фланг

  25.11.2021 18:21  
Анджей Дуда иска от НАТО повишена готовност по източния фланг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обсъди с полския президент Анджей Дуда ситуацията с мигрантите по границата с Беларус и засилената "военна активност" на Русия в близост до украинската граница.

"Обсъдихме последните предизвикателства пред Полша и нейните съюзници. Изразихме солидарност с Полша, Литва и Латвия, които са изправени пред криза в близост до границите с Беларус. Обсъдихме и засилената военна активност на Русия в близост до границите с Украйна", заяви той на съвместна пресконференция с Дуда в Брюксел.

Наскоро Киев и западните държави изразиха загриженост във връзка с предполагаемото засилване на "агресивните действия" на Русия в близост до границите на Украйна. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Русия придвижва войските си в рамките на своята територия и по свое усмотрение. Според него това не застрашава никого и никой не трябва да се притеснява.

Руската федерация неколкократно опроверга съобщенията на няколко западни медии, че Русия изтегля войски към границата с Украйна. По-рано руското външно министерство отбеляза, че изявленията на Запада за "руската агресия" и възможността да се помогне на Киев да се защити от нея са едновременно нелепи и опасни. Русия също така многократно е отхвърляла обвиненията за "агресивни действия" от страна на Запада и Украйна, като е заявявала, че не заплашва никого и няма намерение да напада никого, а твърденията за "руска агресия" се използват като претекст за разполагане на повече военно оборудване на НАТО в близост до руските граници.

Наскоро Литва, Латвия и Полша съобщиха за увеличаване на броя на задържаните нелегални мигранти от Близкия изток и Африка на границата с Беларус и обвиниха Минск, че е създал миграционна криза. Минск отрича всички обвинения. Президентът на Беларус Александър Лукашенко отбеляза, че Минск повече няма да спира потока от нелегални мигранти към страните от ЕС: заради западните санкции "няма пари и сили" да го прави. Беларуските гранични служители многократно са заявявали, че Литва, Полша и Латвия принудително експулсират мигранти на беларуска територия.

Полският президент Анджей Дуда предложи на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг да повиши готовността на силите на Алианса на източния фланг на НАТО.

"Предложих на генералния секретар силите на НАТО в тази част на Европа - на източния фланг на НАТО - да бъдат в повишена готовност", заяви Дуда след срещата със Столтенберг.

НАТО е готова да обсъди ситуацията около Украйна с Русия, включително в рамките на Съвета НАТО-Русия, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг.

"Жалко е, че Руската федерация закри офисите на НАТО в Москва и прекрати мисията на НАТО в Брюксел. Готови сме за диалог, включително в рамките на Съвета НАТО-Русия, за обсъждане на деликатни въпроси, включително ситуацията около Украйна, защото вярваме, че това е най-добрият начин за решаване на тези въпроси", каза той.

По-рано генералният секретар на НАТО неведнъж е заявявал, че алиансът е обезпокоен от "военното струпване" на Русия по границата ѝ с Украйна.

Генералният секретар на НАТО смята, че Полша се справя с миграционната криза по границите си сама, без прякото участие на НАТО.

"Досега Полша се справяше сама, без прякото участие на НАТО", каза той на съвместна пресконференция в Брюксел с полския президент Анджей Дуда.

Въпреки това той заяви, че съюзниците са солидарни с Полша и са готови да разгледат молбите за подкрепа, ако постъпят такива.

Полският президент Анджей Дуда заяви, че се опасява от откриването на огън по беларуско-полската граница.

"Възприемаме тази ситуация (миграционната криза - бел. ред.) като провокация, която, според нашите опасения, може да доведе до ескалация на насилието чрез откриване на огън от беларуска страна - от страна на мигрантите или беларуските сили", заяви Дуда след срещата с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той отбеляза, че нелегалните мигранти по полската граница наскоро са променили тактиката си.

"През последните дни и часове се промени начинът на хибридно въздействие върху полската граница, върху границата на Европейския съюз и най-вече върху източния фланг на НАТО. Методът вече не е фронтална атака със стотици и хиляди мигранти, които атакуват границите. Режимът в Беларус е преместил мигрантите в складове, които се отопляват, а по-малки групи вече атакуват полската граница през нощта", каза Дуда.

"Мога да кажа, че през последните три дни регистрирахме повече от 750 такива опита за незаконно преминаване на полската граница, свързани и с фактически нападения на полската граница. Това е значителен брой. Често това се случва през нощта. Тя е значително по-несигурна, отколкото беше преди няколко дни", добави той.

Според Дуда мигрантите "много често са въоръжени с опасни предмети, ножове, палки, метални лостове, често имат сълзотворен газ, т.е. разполагат с такива средства, които без съмнение би трябвало да им бъдат предоставени от беларуските паравоенни структури, защото от къде мигрантите могат да имат например сълзотворен газ, съобщава БГНЕС


Анкета

Какво очаквате от новото редовно правителство?


Резултати
Видео
Румен Радев пее и свири на китара
 25.11.2021 16:09      
Видео
Горгона е най-новото парче на Папи Ханс
 17.11.2021 21:00