Новини

Министър Донев: Никой не е пожелал да прибере близките си от изгорелия дом в Рояк

  25.11.2021 22:29  
Министър Донев: Никой не е пожелал да прибере близките си от изгорелия дом в Рояк

Нелеп инцидент доведе до трагедията в село Рояк. Искам да благодаря на децата, помогнали за спасяването на живущите в дома. Става въпрос за възникнало късо съединение в помещението, в което се намират бойлерите на дома. Това заяви социалният министър Гълъб Донев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Персоналът в дома е напълно достатъчен за полагането на грижи за възрастните хора, поясни той.

"Спасените 47 обитатели са настанени в друг дом. Вече има визия на социалните къде могат да бъдат настанени. Нито един от близките на тези хора не е пожелал да ги прибере у дома," отбеляза социалният министър.

Разпоредих проверка на всички социални домове в страната след този случай. Проверени са над 95 дома. 97% от тях са с дефицити и не предоставят нужните грижи за възрастни. Качеството на предоставените социални услуги не е на нужното ниво. Пари има, с над 210 млн. лева е нараснал бюджета за тези услуги, обясни министър Донев.

Той отрече тази социална услуга да е оставена само в ръцете на частници. „В Планът за възстановяване са заложени 750 млн. лева за подобряване на качествата на услугата. Това може да се случи до 5 години. Над 500 такива услуги ще могат да се открият за предоставяне на грижа за възрастни, за да можем да организираме по-качествен живот на тези хора“, съобщи още Донев.

По думите му с тези средства ще трябва да се подобрят условията в домовете за възрастни, да се обучи персонал, да се наеме нов и т.н. Предприети са първите стъпки в тази насока. С трудната задача обаче ще трябва да се заеме следващия социален министър.