Анализи

Стойчо Кацаров: Препоръчвам на депутатите да въведат зелен сертификат за достъп до Народното събрание

  26.11.2021 15:44  
Стойчо Кацаров: Препоръчвам на депутатите да въведат зелен сертификат за достъп до Народното събрание

Препоръчвам на депутатите да въведат зелен сертификат за достъп до Народното събрание. Това не е работа на здравния министър, нека те решат. Това каза на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров.

Епидемиологичната обстановка се подобрява. Утре вероятно ще излезем от тъмночервената зона, похвали се Кацаров.

След като ЕМА е одобрила ваксинацията, разбира се, че и децата в България от 5 до 11-годишна възраст ще могат да се ваксинират, заяви Стойчо Кацаров.

На децата не може да се прави медицинска манипулация без родител или настойник. По същия начин ще се извършва ваксинацията срещу COVID, обясни здравният министър в отговор на въпрос на БНТ.

Не сме в плато, кривата спада много рязко, коментира неговият съветник проф. Мира Кожухарова по повод различни интерпретации на данните. Заразените намаляват, а с това намаляват и хоспитализациите, отчете тя. По време на цялото разпространение на вълната броят на хората в болница не достигна дори 9000, а планът ни беше разчетен за 10 000, коментира проф. Кожухарова.

"Смъртните случаи също намаляват, но броят им е висок. Това е свързано с редица особености на нашето битие, най-вече поради отказа от ваксинация", допълни Кожухарова. Макар и бавно, броят на ваксинираните все пак се увеличава, посочи тя. Към вчерашния ден 28% от имащите право на ваксинация у нас вече са ваксинирани.

Здравните власти отчетоха положителен резултат от зелените сертификати. Именно благодарение на тях е имало висок процент на хора, които се тестват.

„Това има много положителен резултат в епидемична вълна, защото се хващат случаите”, обясни проф. Кожухарова.

По думите ѝ над 25% е ваксинираното население към момента у нас.

МЗ взе решение, като благодарност за това, което проф. Кожухарова е направила, да я награди със златен медал.

Удължават срока за освобождаване от карантина за хора, които пристигат в страната без зелен сертификат. До момента този срок е 24 часа. С нова заповед на здравния министър ще стане 3 дни.

Едва в края на тези 3 дни желаещите могат да си направят тест и да се освободят от карантината. Ако той е положителен, ще се проверява какъв е щамът на заразата.

Само пристигащите от Южна Африка няма да могат да се освобождават от карантина, обясни министър Стойчо Кацаров.

Ще бъдат затегнати правилата и за влизане от Гърция у нас, тъй като съседната страна влиза в червената зона.

Разрешават извънкласните занимания. Създава се и възможност за допълнително индивидуални консултации, заявяване на изпити. Това става със заповед на здравният министър, която влиза в сила от 1 декември. В заповедта се променят и възможностите за допълнително и дуално обучение.

Децата, които са били тествани сутринта, не трябва да се тестват отново следобед, обясни министърът. Относно наличието на тестове, Кацаров увери, че предоставените тестове са над 1 млн. Днес ще бъдат предоставени още толкова. В рамките на десетина дни ще бъдат доставени общо 4,5 млн. тестове, които трябвало да стигнат до края на годината.

„Ситуацията в страна допуска със съвсем внимателни стъпки да вкараме точки, с които да улесним учебния процес. Променихме заповедите, за да може процесът да е най-пълноценен. Обсъдени са с учебните власти. Причината за това е, че има деца, които имат нужда от допълнителни уроци и консултации, има нужда от провеждане на изпити”, обясни зам.-министър Златанов.


Анкета

Какво очаквате от новото редовно правителство?


Резултати
Видео
Румен Радев пее и свири на китара
 25.11.2021 16:09      
Видео
Горгона е най-новото парче на Папи Ханс
 17.11.2021 21:00