Новини

Кантарджиев: Вероятността ваксините да не действат въобще при Омикрон е много малка

  29.11.2021 09:10  
Кантарджиев: Вероятността ваксините да не действат въобще при Омикрон е много малка
  bTV

„Вероятността сегашните ваксини за коронавирус да не действат въобще при варианта „Омикрон“ е много малка. Може да действат по-слабо“, каза в "Тази сутрин" проф. Тодор Кантарджиев по повод новините за нов притеснителен вариант на коронавруса от Южна Африка.

По думите му ЕК е подписала договор с „Пфайзер“, че ако се появи опасна мутация на вируса, производителят е готов за 100 дни да осигури адаптирана ваксина.

С приближаването на „Омикрон“ към България Кантарджиев посъветва хората, които все още не са се ваксинирали, да го направят, а тези над 65 години и със слаба имунна система да си поставят и бустерна доза.

„Омикрон“ беше определен като вариант, будещ безпокойство поради няколко причини. Първо, дали се разпространява по-бързо от останалите варианти; второ – дали го хващат настоящите тестове; трето – дали е способен на имунологично бягство. Мен третата причина най-много плаши. И четвърто – да не причинява по-тежко заболяване“, каза Кантарджиев.

„Мерките трябва да се затегнат. Трябва да имаме една готовност да се изследват повече хора и много важно – да се изпращат бързо материали за секвениране на съмнителни хора“, смята професорът.

Кантарджиев споделя тезата, че е възможно този вариант да е възникнал при болен от ХИВ/СПИН пациент, който се е заразил с коронавирус.

„Ако човек е със ХИВ и приема лекарствата си, кара вируса леко, но по-продължително време“, обясни той.

Кантарджиев е категоричен, че когато в болница бъде приет пациент с тежко заболяване от коронавирус, който твърди, че е ваксиниран, трябва да се изследват кръвни проби, за да се докаже дали това наистина е така, или става въпрос за фалшива ваксинация.

„По този начин с антителата хванахме преди четири години колеги, които не са ваксинирали деца за морбили. Нека повече нямаме такива колеги“, каза Кантарджиев.


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2022 година?


Резултати
Видео
Кой Android смартфон се зарежда най-бързо
 28.11.2021 20:31      
Видео
Румен Радев пее и свири на китара
 25.11.2021 16:09