Анализи

Зелените превземат новия Министерски съвет

  01.12.2021 11:00  
Зелените превземат новия Министерски съвет

Тежки времена ще настанат за инвеститорите и предприемачите в добивната, строителната, тежката индустрия и туризма. За министри в няколко министерства се гласят еколози, зелени активисти. Те всичките са членове на Коалицията "За да остане природа в България", известна и с другото си име "Зеленият октопод".
Кои са те?
На първо място е най-амбициозният Борислав Сандов. Той е съпредседател на "Демократична България", но не можа да влезе на последните избори поради катастрофално слабия резултат на коалицията. Въпреки това е кандидат за министър на околната среда и водите от квотата на ДБ, но и за вицепремиер по климата. По правило МОСВ е едно от най-ресурсните министерства с програми за опазване на околната среда за милиарди евро.
Вторият заявил се за министър е колегата на Сандов от ПП "Зелено движение" и ДБ Владислав Панев. Бившият служител в една от фирмите на Иво Прокопиев и настоящ депутат от ДБ ще е кандидатът за министър на енергетиката. В този сектор се очаква да са най-големите пари по Плана за възстановяване, който е на стойност 12 милиарда лева. А както е известно кръгът Капитал има сериозни интереси свързани с възобновяемите енергийни източтици/ВЕИ/.
Третият отрасъл, който искат зелените е туризмът. За там основен кандидат е Любомир Попйорданов, който въпреки афиширането си, че е привърженик на ПП "Зелено движение" на изборите на 14.11 беше в листите на партията "Промяната продължава" на Кирил Петков и Асен Василев. Но не влиза в Народното събрание, Попйорданов има туристическа фирма, която организира екскурзии на българи извън страната. Председател е на едно НПО "Асоциация за алтернативен туризъм", което е част от коалицията "За да остане природа в България". Изявява се като активен природозащитник. Виждането му за туризма според негово изявление е, че България трябва да се превърне в едно голямо село, където да има само екотуризъм и природа.
Четвъртият амбициозен еколог, който също си смени партийната принадлежност и се включи в "Промяната продължава" е настоящият шеф  на Агенция по горите Александър Дунчев. На изборите влезе в НС от ПП като водач на листата в София област. Той е бивш служител в" Природен парк Витоша", когато директор беше лесовъдът Тома Белев. След освобождаването на Белев като шеф на парка през 2012 г., Дунчев организира протести в негова защита като в последствие напуска и отива на работа в WWF Световен фонд за дивата природа, на който ръководител за България е жената на Тома Белев - Веселина Кавръкова. Лесовъдът Александър  Дунчев е скритият фаворит за МОСВ.
Тоест висши държавни постове може да се заемат от хора, които са фундаменталисти, сектански настроени изявени противници на бизнеса и инвеститорите, ултра леви популисти като идеология...Но същевременно добре ориентирани как може да се използва опазването на околната среда за печелене на поръчки и личен бизнес.
През годините от 2008 година насам Зелените винаги са участвали във всички избори, парламентарни, местни и европейски. По данни от ЦИК, електоралната им тежест не е надхвърляла  0,6 % , като на последното им самостоятелно явяване извън коалиция получават едва  0.4 % или 18 000 гласа. Но това не им пречи да са с голям апетит за постове и влияние. По данни на Европейската комисия за програмния период 2007 -2014 за опазване на биоразнообразието са пуснати поръчки за над 205 милиона лева. За следващия период парите са аналогични. Повечето от тях са усвоени от зелени неправителствени организации и свързаните с тях фирми. Сега сумите, които България ще получи по Зелената сделка и Плана за възстановяване за опазване на околната среда ще са многократно по-високи милиарди евро.

Емилиян Кънчев


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2022 година?


Резултати
Видео
Кой Android смартфон се зарежда най-бързо
 28.11.2021 20:31      
Видео
Румен Радев пее и свири на китара
 25.11.2021 16:09