Новини

Румен Радев: Длъжни сме да превърнем демографските предизвикателства в нови възможности

  01.12.2021 11:34  
Румен Радев: Длъжни сме да превърнем демографските предизвикателства в нови възможности

Днес сме свидетели на безпрецедентна глобална демографска динамика и много страни в Европа и Централна Азия, включително България, са изправени пред предизвикателството на застаряването на обществото. Това оказва силно въздействие върху основните системи на обществото - икономика, образование, здравеопазване и социална защита. Независимо от неблагоприятната тенденция, сме длъжни да превърнем предизвикателствата в нови възможности. Това каза президентът Румен Радев при откриването на международна конференция, посветена на демографската устойчивост, на тема "Да изградим демографското бъдеще на Европа: Пътища за обществата за просперитет в свят на бърза демографска промяна". В откриването на форума, който ще се състои под патронажа на българския държавен глава, участва заместник-генералният секретар на ООН и изпълнителен директор на Фонда на ООН за населението Наталия Канем, която е на посещение у нас.

Необходима е ясна, всеобхватна и дългосрочна визия, която да гарантира справедливи и устойчиви решения на демографските проблеми. Същността на тази визия включва силна и функционираща икономика, заетост, качествено образование, качествено и достъпно здравеопазване със специален акцент върху децата, възрастните хора и хората с увреждания, заяви Радев.

COVID пандемията промени света напълно. Това е нашият тест и той ще остави много дълъг отпечатък. Справянето с тази криза ще бъде много важно в дългосрочен план. Това е възможност за нас да изградим едно по-добро общество, посочи държавният глава.

С тази конференция започваме една декада на демографската устойчивост. Хората трябва да бъдат в сърцето на нашите политики, каза още Румен Радев.

Конференцията по демографската устойчивост се провежда в хибриден формат на 1 и 2 декември с участието на държавни и правителствени ръководители, министри и други представители на правителства, гражданското общество, частния сектор, академичните среди и международната общност. Събитието е по инициатива на Министерството на външните работи, Министерството на труда и социалната политика и на Регионалния офис за Източна Европа и Централна Азия на Фонда на ООН за населението.

Конференцията ще осигури платформа за обмен на опит и практики с цел смекчаване на отрицателните последици от демографските промени. За пръв път представители на страни от Европа и Централна Азия се събират на министерско ниво под егидата на ООН, за да обсъдят в по-широк план последиците от негативните демографски тенденции и перспективите за тяхното преодоляване. С форума ще се даде началото на Десетилетие за демографска устойчивост.


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2022 година?


Резултати
Видео
Кой Android смартфон се зарежда най-бързо
 28.11.2021 20:31      
Видео
Румен Радев пее и свири на китара
 25.11.2021 16:09