Анализи Новини

Разследваната зелена Албена Симеонова от ДБ иска да коли и беси в земеделието

  07.12.2021 08:56  
Разследваната зелена Албена Симеонова от ДБ иска да коли и беси в земеделието

Зелената и био фермерка Албена Симеонова Върбанова не успя да стане депутат от "Демократична България". За сметка на това се гласи да коли и беси в Министерството на земеделието, твърдят пред "Скандал" от бранша. Засега няма шанс да стане земеделски министър, за какъвто се е натискала, тъй като ведомството отива в БСП. Земеделците обаче твърдят, че действа в синхрон и ще диша във врата на новия министър. Зелените се опитват да я наредят за зам.-министър, но бизнесът категорично се противопоставя.
Албена Симеонова нашумя с участието си в проект за промоции за близо 9 милиона лева, който беше спрян от Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ заради съмнения за измами. Европейският орган е разкрил необосновано високи разходи, които е трябвало да се наливат в български участници, включително близо 1 милион лв. за хонорари, наред с други и за организацията на Албена Симеонова, участник в проекта. Половината от средствата за проекта идват от ЕС, а близо 3 милиона са средства от националния бюджет - тоест на българския данъкоплатец.
Албена Симеонова е играч в земеделието вече близо две десетилетия. Получила е стотици хиляди лева европейски субсидии, като само за последните две години те възлизат на близо 300 хиляди лева.
Тя е председател на НПО-то Българска асоциация "Биопродукти" от дълги години. В редиците на организацията и е имало членове, които обаче са напуснали, заради невъзможността да се работи с нея. Тя действа еднолично и се кара с всички.
Албена Симеонова е нарушила закона и тази година и то на два пъти. Тя беше избрана за депутат в кратките 45-то и 46-то народни събрания. Като народен представител обаче, тя няма право да заема позиции, които са в конфликт с тази длъжност. Въпреки това, Симеонова остава председател на тази асоциация. Странно е, че точно нейната парламентарна група - „Демократична България” иска да се бори с неспазването на закона, а техен депутат го гази безцеремонно, коментират представители на браншови организации.
На фона на всичко това, Албена Симеонова е заявила амбиции да става заместник в агроминистерството, през което минават милиарди средства европейско и национално финансиране. Симеонова е член на преговарящия екип в сферата на земеделието от „Демократична България” по време на четиристранните преговори за коалиция за управление на страната.
Земеделието е сектор, в който формацията на десницата няма ярки кадри, но налагането на лица с ясно изразени бизнес интереси, може сериозно да разклати доверието на сектора в бъдещето ръководство на ресорното министерство. В управлението е време да се даде път на технократи, които да гарантират вземането на правилни решения от страна на политическата власт. В противен случай Брюксел ще спре парите за България.

Екип на "Скандал"


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2022 година?


Резултати
Видео
Ето я новата коледна песен на Ед Шийрън и Елтън Джон
 06.12.2021 13:54      
Видео
Кой Android смартфон се зарежда най-бързо
 28.11.2021 20:31