Новини

Румен Радев: Държим на пълното равноправие на македонските българи

  10.01.2022 19:59  
Румен Радев: Държим на пълното равноправие на македонските българи

Приключи заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, който президентът Румен Радев свика днес. Държавният глава и политическите лидери обсъдиха българската позиция на фона на растящ натиск към София да одобри преговорната рамка на Скопие.

КСНС обсъди перспективите да интегрирането на Западните Балкани в ЕС. Особено внимание бе обърнато на процеса на интеграция на РСМ, който е в застой. Констатирано беше, че четири години след подписването на Договора от 2017 г, страната кандидат не направи необходимото за неговото изпълнение и не дава гаранция за изпълнението на неговите ангажименти.

"Преди 30 г. на 15 януари 1992 България първа в света призна днешна РСМ като самостоятелна държава. България никога не отричала и не отрича правото на гражданите на РСМ да се самоопределят на базата на собственото си самосъзнание, както и да ползват совите езици според конституцията на своята държава. В същото време България държи на пълното равноправие на македонските българи с останалите части от народи в РСМ с изричното изписване в тяхната конституция", заяви президентът.

Десетилетната политика на дискриминация на македонските българи, 120 000 от които са българки граждани и граждани на ЕС в последно време ескалира в открити публични атаки срещу тях, подчерта Радев. Тяхната защита е изрично посочена.

Участниците в КСНС се обединиха около мнението, че са необходими всеобхватни, целенасочени и ресурсно осигурени действия за възстановяване на доверието и активизиране на двустранното сътрудничество във всички области от взаимен интерес

От особено значение са проектите, осигуряващи транспорта, дигитална и енергийна свързаност с акцент върху Коридор 8.


Анкета

Как трябва да реагираме на искането на Русия НАТО да се изтегли от България?


Резултати
Видео
Продава се кемперът на Уил Смит
 10.01.2022 14:10      
Видео
Йордански депутати се сбиха на заседание на парламента
 30.12.2021 20:21