Свят

Квебек иска данък за неваксинирани, Канада ще им отказва помощ за безработни

  14.01.2022 10:03  
Квебек иска данък за неваксинирани, Канада ще им отказва помощ за безработни

Канадската провинция Квебек иска да въведе специален данък за хората, които не искат да се ваксинират срещу коронавируса. „Обсъждаме допълнителна здравна такса за всички пълнолетни, които отказват да се ваксинират“, каза ръководителят на провинциалното правителство Франсоа Лего. Неваксинираните, според него, са "финансово бреме" за своите съграждани, защото „задръстват болниците“.

Строги мерки от декември насам

По официални данни, в провинция Квебек с нейните осем милиона жители в момента са приети в болница 2742 пациенти с COVID-19, от които 255 са в интензивното отделение. С оглед отново увеличаващите се инфекции, към края на годината в Квебек пак бяха въведени строги ограничения на обществения живот, включително нощен полицейски час и забрана за големи частни събирания. Неваксинираните освен това нямат право да пазаруват в магазини, в които се продават алкохол и канабис. Опозицията разкритикува намеренията на провинциалното правителство. Лидерът на Консервативната партия Ерик Дюхайм каза в Туитър, че новата такса ще "разедини" обществото. А лидерката на Либералната партия на Квебек Доминик Англад - привърженичка на задължителната ваксинация – смята новия данък за "отклоняване на вниманието от важните теми".

Санкции за неваксинирани има и в други страни

На много места по света се обсъждат санкции за нежелаещите да се ваксинират. В Канада федералното правителство предложи на тях да не им се плащат обезщетения при безработица. Сингапур пък обяви, че вече няма да покрива разходите за лечение от COVID на хора, които отказват да се ваксинират. Германия за кратко беше отменила безплатните тестове, които се изискват за достъп до различни прояви на обществения живот, но след като нарасна броят на инфекциите от Омикрон, отново ги въведе, а Италия направи ваксинацията задължителна за всички хора над 50 години и въведе глоби за онези, които отказват ваксината.


Анкета

Усещате ли ускоряването на инфлацията?


Резултати
Видео
Звездата на смъртта. Астрономи наблюдаваха експлозията на червен супергигант в космоса
 16.01.2022 17:39      
Видео
Продава се кемперът на Уил Смит
 10.01.2022 14:10